Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat în consultare publică ghidul pentru intervenția DR-30, mult așteptată de către tinerii fermieri. Se pare, însă, că problemele regăsite în acest ghid sunt unele foarte grave, iar dacă condițiile actuale nu vor fi modificate, mulți fermieri vor fi dezavantajați.
Mai precis, problemele principale sunt legate de criteriile de selecție și punctajele aferente acestora. Mai multe detalii ne-a explicat Cosmin Măglaș, consultant specialist în accesarea fondurilor europene.
”Deocamdată, din ceea ce eu am studiat și am apucat să citesc, consider că cei care l-au întocmit nu urmăresc interesele agriculturii. Un ghid extraordinar de prost și extraordinar de rău intenționat. Nu putem să mai vorbim despre incompetență, după 14 ani de ghiduri pentru tinerii fermieri.
Anul acesta, un tânăr din zona montană care a absolvit un curs de calificare și are șase vaci, depășește un inginer agronom care are 30 de vaci, din zona de deal sau de câmpie. Este un exemplu doar. Este noaptea minții. Se punctează în plus zona montană, iar cursul de calificare primește mai puțin cu doar 6 puncte decât studiile superioare. (…) Faptul că un fermier din zona montană va primi punctaj și va câștiga proiecte cu o exploatație la jumătate față de cei din zona de deal sau câmpie, înseamnă că noi nu vom permite niciodată fermierilor să fie puternici. (…) Noi urmărim profesionalizarea agriculturii, dar totuși o deprofesionalizăm”, a precizat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Potrivit specialistului, prin criteriile actuale regăsite în ghidul consultativ, Ministerul Agriculturii încalcă direct strategiile asumate în Planul Național Strategic.
”Raționamentul pentru care s-au dat bani pentru tinerii fermieri și ceea ce este scris în toate strategiile noastre către Comisia Europeană este legat de comasarea exploatațiilor agricole. Or, în acest moment, când noi oferim posibilitatea să se câștige proiectele pe alte criterii decât comasarea, profitabilitatea și competențele, dovedim că nu urmărim ceea ce noi am scris în strategia națională”, a mai explicat Cosmin Măglaș.
Reamintim că ghidul consultativ pentru intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a fost publicat pe data de 7 iunie și se află în consultare publică pe site-ul AFIR.