15 mai 2021 - 19:59

Probleme mari pentru fermierii ieseni! Lucrarile de sezon, in pericol

În județul Iași, lipsa precipitațiilor se observă tot mai mult decât este vorba de starea culturilor. Reprezentanții Direcției Agricole spun că lipsa zăpezii, care asigura cea mai mare parte a necesarului de apă din sol împreună cu tot mai puţinele ploi din ultimele luni au făcut ca situația din teren să fie tot mai grea. 
 
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a precizat că rezerva de umiditate din sol, la acest moment, este, în mare parte din ţară, între „moderată şi extremă”.
 
Astfel, ANM anunță că în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova și Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei și a Transilvaniei, local în nordul și nord-vestul Banatului.
 
În stratul 0-20 cm (ogor), deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se înregistrează şi pe suprafețe agricole extinse din Moldova.
 
„O temere actuală a fermierilor este legată de restricţiile generate de situaţia de urgenţă în care se află România. Fermierii se tem că, în cazul înăspririi restricţiilor nu vor reuşi să finalizeze lucrările agricole de sezon – însămânţat, fertilizat, tratamente chimice şi altele. În urma vizitelor din teren și a discuțiilor cu marii și micii fermieri s-a constatat că, dacă nu va ploua în săptămânile următoare, anul agricol va fi foarte dificil pentru fermieri şi, implicit, pentru comunitate”, a precizat Gabriel Hoha, director general Direcția Județeană pentru Agricultură (DJA) Iaşi.
 
Sute de mii de hectare cu grâu este calamitat iar agricultorii ieșeni spun că pagubele vor fi mari, poate cele mai mari decât până acum.
 
Autor: Daria Diaconiuc