Creșterile de prețuri din ce în ce mai accentuate din toate ramurile economiei ar putea pune în pericol și proiectele pe fonduri europene care urmează să fie implementate în perioada următoare. Această problemă se datorează faptului că prețurile de la momentul eliberării proiectelor depuse la AFIR în toamna anului trecut nu mai corespund cu prețurile actuale din piață.
În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, directorul de marketing al Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR), Mihai Ivașcu, a explicat cum ar putea fi afectate proiectele din prisma scumpirii utilajelor agricole.
”Pe partea de finanțare din fonduri europene, o dificultate cu care se vor confrunta fermierii, iar prin prisma lor, și noi, va fi problema generată de aceste creșteri de prețuri. Fermierul a depus proiectele la AFIR anul trecut. Atunci, prețurile erau standard, predictibile, încă nu apăruse criza, nu apăruse războiul.
Dacă luăm un exemplu, să zicem că un tractor de 100 CP era 100.000 euro. Fermierul a depus proiectul cu această variantă, dar dacă prețul a crescut de atunci cu 20%, înseamnă că utilajul respectiv costă acum 120.000 de euro. Dacă fermierul a depus proiectul cu raport de finanțare de 50% nerambursabili, fermierul va primi de la AFIR doar 50.000 de euro, ceea ce înseamnă că va avea nevoie de un credit mai mare decât era planificat inițial, ca să plătească tractorul.
Sunt două soluții la care fermierul ar putea apela, să zicem, în funcție de cum a fost structurat proiectul. Ar putea merge pe o variantă de a lua un utilaj inferior celui prevăzut inițial, de exemplu în loc de varianta de 100 CP, să meargă pe varianta de 80 CP, sau să renunțe la anumite dotări”, a precizat Mihai Ivașcu pentru AGRO TV.