21 ianuarie 2022 - 04:48

Probleme MARI în culturile de porumb! Valeriu Tabără avertizează

Culturile de porumb din România sunt în mare pericol! Avertismentul vine din partea președintelui Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești” (ASAS), Valeriu Tabără. Potrivit acestuia, atât țara noastră, cât și Europa în general trebuie să-și îndrepte mai mult atenția și resursele către cercetare, astfel încât să obțină soiuri și hibrizi mai rezistenți la condițiile meteorologice și la atacurile dăunătorilor.

”Eu o spun de mulți ani: la porumbul care se cultivă în România, aproape nu este niciun știulete care să nu fie atacat de fuzarioza. Găsim un atac formidabil de Pyraustas, sfredelitorul porumbului. Vom avea mari probleme dacă prin biotehnologie nu vor obține formele care să fie rezistente la atacul acestor dăunători, și nu numai. S-ar putea să avem mari probleme și cu Diabrotica. Sunt alți dăunători care sunt în alte culturi. Trebuie să abordăm aceste probleme”, a subliniat Valeriu Tabără în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Fostul ministru al agriculturii susține că doar cu ajutorul dezvoltării biotehnologiei vom putea să ajungem la agricultura ecologică, nepoluantă, pe care o propune Uniunea Europeană prin noul Green Deal. Această viziune, însă, trebuie susținută și de politicieni.

”Agricultura ecologică, organică, nepoluantă și de calitate nu se va putea face fără să aplici descoperiri din biotehnologie. Este greu să păstrezi o cultură neafectată de agenți patogeni sau de dăunători și să nu poți interveni, pentru că de multe ori, acești agenți patogeni lasă mai multe toxine decât o substanță chimică”, a mai spus Valeriu Tabără.