Probleme de carantina! Un fermier a dat statul in judecata pentru ca nu-si poate lucra pamantul

Fermierul Cătălin Niculae a dat statul în judecată pentru că, din cauza carantinei, nu își poate lucra terenurile agricole. Acesta a solicitat, printr-o acțiune în instanță, dreptul de a părăsi locuința astfel încât să-și lucreze suprafețele pe care le deține. Procesul, desfășurat în premieră în România, s-a judecat la Tribunalul Ialomița, instanță care a respins solicitarea fermierului. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel București, iar judecarea cauzei urmează să fie reluată. Fermierul speră ca magistrații din Capitală să-i dea câștig de cauză, informează independentonline.ro.

Agricultorul din Țăndărei a solicitat Tribunalului Ialomița dreptul de a-și lucra terenurile în baza unei Ordonanțe Președințiale. A apelat la acest mijloc de a-și cere drepturile deoarece Ordonanțele Președințiale au un caracter urgent de judecată. Urgența în cazul său emană din faptul că trebuie să-și lucreze terenurile pentru a înlătura riscul de compromitere a culturilor înființate. În solicitarea înaintată instanței, fermierul Cătălin Niculae a cerut judecătorilor să admită intrarea și ieșirea din orașul Țăndărei pentru o singură persoană care are atât studiile necesare, cât și experiența profesională, pentru a supraveghea culturile agricole. Judecătorii Tribunalului Ialomița au respins însă demersul fermierului, invocând că acțiunea este «inadmisibilă».

În motivarea cauzei, magistrații au precizat faptul că «aparența de drept nu este în favoarea reclamantei, cererea acesteia promovată pe calea Ordonaței Președințiale apare ca fiind inadmisibilă». Mai concret, judecătorii au stabilit că, având în vedere carantina impusă la Țăndărei și starea de urgență, fermierul nu are dreptul de a face astfel de solicitări. Totuși, Constituția României, la art. 53, alin. 2, prevede faptul că unele drepturi pot fi restrânse, în niciun caz anulate. «Potrivit legii fundamentale, anumite drepturi pot fi restrânse în mod proporțional. Ori decizia magistraților anihilează complet drepturile!» explică Cristina Niculae, avocatul acestei cauze. Decizia magistraților Tribunalului Ialomița nu este însă definitivă și a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București. Potrivit estimărilor oficiale, la Țăndărei, există aproximativ 10 mii de hectare cultivate cu cereale care trebuie lucrate de fermierii care le administrează.

Măsuri ignorate de autorități Chiar dacă România se află în stare de urgență, iar Țăndăreiul în carantină, activitățile din industria agro-alimentară ar fi trebuit susținute de autorități, nu blocate. Cel puțin acestea sunt recomandările experților din cadrul Academiei de Științe Agricole «Gheorghe Ionescu Sitești» din București. Într-un studiu aprofundat, postat pe site-ul instituției, specialiștii le recomandă autorităților publice și măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a sprijini industria agro-alimentară.

«Se ia măsura securizării sistemului agricol și alimentar național, (…) fermele familiale sunt și trebuie să fie o verigă importantă a producției de alimente și în susținerea durabilă a Securității Alimentare a României. Este dovedit că astfel de exploatații agricole pot contribui sustenabil la securitatea alimentară, (…) este foarte important ca să fie luate toate măsurile posibile pentru a ține în funcțiune unitățile de producție agro-alimentare.

La sediul acestor unități nu trebuie redusă activitate și cu atât mai mult suspendată sau oprită» se arată în studiul specialiștilor Academiei de Științe Agricole «Gheorghe Ionescu Sitești» din București. Din păcate, măsurile au fost ignorate de autoritățile din Ialomița. Mai mult, avocatul Cristina Nicolae susține faptul că a făcut numeroase petiții către reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița la care nu a primit încă niciun răspuns. «Le-am solicitat sprijinul și le-am recomandat să gestioneze situația astfel încât să nu existe pericol de contaminare. Le-am explicat că se pot amenaja culoare de trecere sau puncte pentru verificarea stării de sănătate a celor care trebuie să intre și să iasă din oraș. Din păcate nu au răspus acestor demersuri…» a precizat Cristina Niculae.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole