Problema urșilor din Harghita, dezbătută din nou la Bruxelles

43

ursi_hgÎn data de 28 septembrie la ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a readus în discuție problema urșilor din regiune.

Acesta a ținut să precizeze că în ceea ce privește populația de urși din România, aceasta depășește cu mult media europeană. Astfel a făcut cunoscute câteva date, din care reiese că numărul exemplarelor de urși bruni la nivel european este de 17.000, din care exemplarele de urs brun carpatin se compune din 7.000 de exemplare. Având în vedere aceste procente, în România se găsesc cei mai mulți urși, dat fiind că 35-40% din populația de urs brun, la nivel european se găsește aici, iar cea din specia ursului brun carpatin, este prezentă la noi în țară în proporție de 80%.   Prezența permanentă a urșilor în localități sau în apropierea acestora reprezintă un pericol pe teritoriul locuit de oameni.

„Frecvența vătămărilor corporale a ajuns la cote alarmante. Urșii în drumul lor făcut pentru procurarea hranei se întâlnesc adesea cu oamenii, numeroase întâlniri soldându-se cu vătămări corporale grave. Iar numărul acestor vătămări crește de la an la an”, a spus Borboly Csaba.

Astfel, documentul a fost completat după cum urmează: „este convins că eventualele conflicte între utilizatorii de terenuri și populaţie referitoare la anumite specii aflate în discuție în prezent, pot fi soluționate prin menționarea unor dispoziții clare în planurile de gestionare, care, pe de o parte, stabilesc o serie de intervenții și, pe de altă parte, sunt sprijinite atât din punct de vedere financiar cât și în ceea ce privește personalul, pentru a evita potențiale conflicte și pentru despăgubiri în cazul conflictelor și daunelor, inclusiv vătămărilor corporale”. Aceste propuneri au fost luate în considerare, însă nu au fost incluse în raport în felul dorit, motiv pentru care la următoarea ședință plenară, președintele consiliului județean va relua aceste propuneri.

Roby Biwer a atras atenția asupra problemelor locale, respectiv pentru că se ocupă la nivel local și regional cu răspândirea urșilor și a afirmat că în timp ce rezolvarea acestei probleme se dorește a fi îndepărtată între București și Bruxelles, județele Harghita, Covasna, Mureș și Brașov se confruntă cu mari probleme din aceasta cauză.

„Ne mândrim cu urșii noștri, reprezintă o valoare, însă trebuie avută în vedere și protejarea vieții umane”, a afirmat Borboly Csaba.

Citește și
2 Comentarii
  1. […] În data de 28 septembrie la ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a readus în discuție problema urșilor din regiune, scrie agro-tv.ro […]

  2. […] În data de 28 septembrie la ședința Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR) de la Bruxelles, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a readus în discuție problema urșilor din regiune, scrie agro-tv.ro […]

Cmentariile sunt închise