Problema ciobanilor – ce iau pe mere dau pe pere

La începutul sezonului de tuns oile, ciobanii încep deja să se gândească ce vor face cu lâna. Costurile de tundere abia dacă sunt amortizate de preţul de valorificare a lânii, iar crescătorii de ovine sunt fericiți dacă balanța nu iese pe minus. Pentru a tunde o oaie, ciobanii trebuie să scoată din buzunar ceva bani. La aceste cheltuieli se adaugă şi cele cu mâncarea şi ceva băutura pentru ”stiliștii” mioarelor, plus deplasarea meseriașilor la fața locului.

Centre de colectare sunt puține și achiziționează cât pot, iar crescătorii de ovine sunt nevoiţi fie să arunce lâna la gunoi, fie să o vândă la intermediari, la un preţ de nimic. Nicu Cioran, crescător de oi din tată în fiu, este mulțumit că mioarele pe care le păstorește au parte să fie tunse de profesioniști. El spune că în zona Aradului nu se poate vorbi de câștig la lână.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole