Pro Agro susține cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 în România; EFSA confimă siguranța consumului

8

porumb30martie

Federația Pro Agro susține cultivarea porumbului modificat genetic pentru rezistența la anumite insecte dăunătoare, în vederea creșterii eficienței economice a cultivatorilor din România, se arată într-un comunicat al Pro Agro.

Decizia a fost luată în urma analizei documentației existente de către membrii federației. Pro Agro afirmă că MG 1507 îndeplinește cele mai recente standarde de reglementare ale UE, în condițiile în care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis 7 opinii succesive cu privire la siguranța consumului , de acest gen.

“În urma analizei făcute, credem că acest tip de cultură poate, în cazul apariției dăunătorilor, să aducă agricultorilor producții mai ridicate cu costuri mai scăzute. Asta se traduce în venituri mai mari pentru producătorii agricoli. În plus, competitivitatea va fi stimulată și va fi asigurată și viabilitatea economiilor rurale’, a declarat Alex Jurconi, președinte Pro Agro.

Potrivit Pro Agro, agricultura durabilă este o soluție comună pentru două probleme aparent opuse: mai multă hrană și protejarea habitatelor naturale.

“Pentru a dubla producția de hrană până în 2050 și a satisface cererea globală, este critică aprobarea de către Comisia Europeană a produselor care pot contribui la creșterea cantitativă și calitativă a producției agricole în UE. În acest mod se vor putea evita și creșterile de preț. Fermierii au nevoie de aceste tehnologii, care îi pot ajuta să răspundă provocărilor de a produce mai mult pe aceeași suprafața agricolă, și cu un consum de apă mai redus”, precizează federația.

Dosarul privind cultivarea acestei specii de acest gen în țările membre ale UE a fost depus la autoritățile europene în urmă cu 12 ani. EFSA a emis nu mai puțin de 7 opinii pozitive asupra acestui produs cultivat pe scară largă în întreaga lume încă din 2003. Special MG 1507 este aprobat pentru consum și procesare în UE, ceea ce confirmă siguranța sa în utilizare.

Conform unui studiu publicat de Joint Research Centre al Comisiei Europene în 2008, cultivarea speciei Bt în Spania a adus numeroase avantaje față de porumbul  convențional: creșterea veniturilor fermierilor cu 122 EU pe hectar, sporirea productivității medii cu 11,8% în zonele infestate de dăunător, reducerea aplicărilor și costurilor cu insecticide de 20,04 EU pe hectar în zonele cu presiune mare a dăunătorului.

Potrivit analizelor de piață, România ocupă locul doi în Uniunea Europeană cu cele 10,7 milioane de tone obținute în 2013, după Franța, care a recoltat 15 milioane de tone. În 2013, producția  a fost cu aproape 70% mai mare decât în 2012 când s-au recoltat 5,4 milioane tone. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise