Principalele modificări ale Codului fiscal

14

parlamentÎn aceste zile, la Parlament, se discută aprins nile reglementări fiscale, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Principalele modificări ale Codului fiscal vor fi votate azi, în Senat. Iată principalele modificări care sunt propuse senatorilor și deputaților României.

TVA de 19 %

Astfel, începând cu 2016, s-ar lua în calcul, într-o variantă de proiect, scăderea taxei pe valoarea adăugată cu 5 puncte, ceea ce ar însemna, practic, revenirea la cota de 19%, din 2010, a spus Gheorghe Ialomițianu. O altă variantă vizează însă scăderea cu doar două puncte a taxei, de la jumătatea anului, măsură despre care a vorbit deja unul dintre miniștrii Guvernului Ponta, Andrei Gerea, ministrul pentru Energie și IMM-uri. Impozit pe clădiri. De asemenea, noua variantă a Codului Fiscal va introduce, așa cum presa a scris deja, impozitarea clădirilor, în funcție de destinație, respectiv dacă este reședință sau nu. Nu va mai conta așadar cine deține acea clădire – o persoană fizică sau una juridică.

Taxa de șapte euro­cenți va fi eliminată 

Guvernul ar avea în vedere și eliminarea taxei de 7 eurocenți, de la 1 ianuarie 2016. De când a fost introdusă, măsura a creat mari nemulțumiri și a determinat o mare parte din transportatori să alimenteze în afara țării în condițiile în care atât prețul motorinei, cât și modalitatea de returnare a unei părți din supraacciză sunt mai convenabile în Ungaria și în alte țări învecinate. Până acum nu există o estimare cu privire la banii aduși de supraacciză la buget.

Acciza, la nivelul anului 2013 

O prevedere a noului Cod Fiscal ar implica revenirea la modul de calcul al accizei din 2013, ceea ce ar însemna reintroducerea, pentru fiecare an, a calcului accizei în funcție de cursul leu/euro de la data de 1 octombrie din anul anterior. Prevederea ar fi în avantajul românilor, deoarece ar presupune automat o scădere a accizelor, din 2016. În prezent, Guvernul calculează acest tip de taxe în funcție de o cotație fixă, res­pectiv 4,73 lei/euro, obținută în 2014 după indexarea cursului leu/euro cu inflația medie.

Impozit de 1% pentru microîntreprinderi – Cota de impozit va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariaţi, inclusiv, şi de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, scrie revista Capital. Microîntreprinderile care nu au salariaţi vor plăti o cotă de 3% la care se adaugă 1.530 de lei trimestrial. (Integral pe fabricadecarne.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise