13 mai 2021 - 13:10

Primul premiu european pentru protejarea unui sit natural a ajuns în România, prin NATURA 2000

DSCN1204În 26 martie 2015, la Sighișoara, reprezentanții Fundației ADEPT au primit oficial premiul I pentru cel mai bun proiect European NATURA 2000, de la Stefan Leiner,  șeful unității Natură din cadrul DG Mediu a Comisiei Europene.

La eveniment a participat și Anne Jugănaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihai Herciu, director general pentru Dezvoltare Rurală în MADR, primarul localității Saschiz, Ovidiu Șoaită , reprezentanți ai APM Târgu Mureș, fermieri și reprezentanții Fundației ADEPT.

Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Anne Jugănaru a declarant la eveniment ”Îmi face plăcere să pot spune ca situl Sighișoara – Târnava Mare a devenit un exemplu în România și în Europa. Țara noastră are peste 23% din teritoriu arii naturale protejate astfel încât, pe langă faptul că trăim în una dintre cele mai frumoase țări din Uniunea Europeană, avem o biodiversitate de excepție. Aceasta merită să fie protejată, merită să fie lăsată intactă generațiilor viitoare. Alături de colegii noștri din UE și, în special, cu partenerii noștri naturali – ONG-urile, cu ceilalți colegi din alte ministere, încercăm să luăm acele măsuri care să ducă simultan la protejarea naturii și la stimularea dezvoltării durabile”..

Stefan Leiner, reprezentantul DG mediu,  a recunoscut că a fost impresionat de frumusețea zonei și de complexitatea faunei din Valea Târnavei Mari, un loc în care poate fi găsit un număr record de lante, chiar și pe parcele foarte mici. “Astăzi am vazut un loc unic în Europa, ce nu se poate compara cu nimic altceva. Este cu totul special pentru că, de generații, fermierii au lucrat aici într-un mediu durabil. Această zonă a câștigat premiul pentru că a dovedit că agricultorii, administrațiile locale și ONG-urile s-au implicat în a aduce beneficii economico-sociale locuitorilor, asigurându-se că există un brand local și promovând turismul astfel încât și vizitatorii din întreaga lume să se bucure de aceste frumuseți naturale”, a declarant el. . De asemenea, el a atras atenția asupra beneficiilor considerabile ce pot fi obținute dintr-un sit Natura 2000. “Nu dorim să stopăm orice activitate economică în aceste zone ci să ne asigurăm că oamenii au beneficii din mediu. În urma unei analize realizate la nivelul UE am constatat că beneficiile obținute din activitățile în situri Natura 2000 sunt de circa  200-300 miliarde Euro/an, la un cost de 6 miliarde euro/an. Prin urmare, investind în Natura 2000, beneficiul se întoarce în comunitate”.

Nat Page, reprezentantul Fundației ADEPT, s-a declarat mulțumit de rezultatele proiectului și a anunțat că acesta va fi susținut și pe viitor și în alte zone ale țării.