Primul congres al Federației Naționale Pro Agro, joi, la Indagra

17

recolta

Federația Națională PRO AGRO va găzdui joi, la Indagra, primul său congres, prilej cu care vor fi prezentate realizările și obiectivele acesteia, precum și semnificația și importanța înscrierii în organizația europeană a agricultorilor COPA-COGECA. Acesta va fi transmis live de AGRO TV

Reprezentanții PRO AGRO vor dezbate subiecte precum rolul asociațiilor și federațiilor în susținerea sectorului agricol în România, modelul francez și polonez în agricultură și, nu în ultimul rând, previziunile Politicii Agricole Comune pentru 2014 — 2020 în ceea ce privește România.

‘La doi ani de la înființare, PRO AGRO și-a consolidat substanțial poziția în sectorul agricol din România, devenind cea mai reprezentativă organizație a producătorilor agricoli la nivel național. Din acest an, PRO AGRO a fost admisă în cele două organizații europene de reprezentare a agricultorilor, COPA-COGECA. Astfel, PRO AGRO este singura organizație a agricultorilor din România membră în cea mai puternică organizație a agricultorilor europeni’ a declarat președinte PRO AGRO, Alexandru Jurconi.

Alături de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la eveniment va mai lua parte și președintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, precum și vicepreședintele COPA COGECA, Xavier Beulin, președintele Federației Uniunilor Producătorilor Agricoli din Polonia, Marian Sikora, directorul de Relații Internaționale al Camerei Agricole Lituaniene, Ruta Biciuviene, directorul de Cabinet al președintelui Camerei Agricole din Ungaria, Zoltan Lazar, și reprezentantul Federației Naționale a Producătorilor de Bovine pentru Carne din Polonia, Sebastian Filipek-Kazmierczak.

Înființarea Fondului Mutual PRO AGRO (FMPA) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale Federației. Va fi primul fond mutual agricol din România și urmează să fie acreditat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la sfârșitul acestui an. Astfel, din 2014, fermierii se vor putea să se înscrie în cadrul Fondului Mutual Agricol PRO AGRO.Congresul PRO AGRO va fi urmat de o sesiune de discuții privind fondurile mutuale în agricultură.

‘Fondul Mutual PRO AGRO (FMPA) va acorda compensații membrilor săi pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor, de un incident de mediu sau evenimente climatice adverse. Înscrierea la fondul mutual se face prin semnarea unei cererii de adeziune, odată cu depunerea cererii de plată anuale la APIA’, a declarat Alexandru Jurconi.

Federația Națională PRO AGRO reunește, în prezent, 14 asociații membre, din care șase sunt fondatori, acestea reprezentând organizații interprofesionale pe filiera de produs, federații, uniuni, patronate reprezentative la nivel național pe filiera producerii, prelucrării, depozitării, distribuției și comercializării produselor agricole.

În total, PRO AGRO include peste 1.300 persoane juridice și alte câteva mii de producători agricoli care exploatează cel puțin 30% din suprafața arabilă a țării sau echivalentul UVM și care reprezintă toate sectoarele agricole din România. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise