Primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere din România, înființat la IRUM Reghin

53

tractor_martie2Unicul producător român de tractoare articulate forestiere, SC IRUM SA Reghin, o companie cu capital exclusiv românesc, a inaugurat primul centru de cercetare-dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere din România, iFOR, în urma unei investiții de aproape 12 milioane de lei.

Directorul general al IRUM S.A, Mircea Oltean, a declarat într-o conferință de presă, că acest centru va avea un triplu rol, de a îmbunătăți utilajele agricole și forestiere pe care compania le produce, de a dezvolta produse noi și de oferi soluții de proiectare pentru alți parteneri.

‘Partea de cercetare și dezvoltare este o preocupare mai veche, ea vine să asigure continuitate în afacere, adică tot timpul trebuie să vii cu ceva nou în afaceri pentru a rezista pe termen lung. În acest stadiu în care se află afacerea IRUM se impunea ca activitatea să se desfășoare la un anumit nivel, și calitativ și fizic, ca număr de personal. La această oră lucrăm la dezvoltarea rețelei de vânzare pe piața externă. În momentul în care vom fi pregătiți pentru extinderea pe piețe cu potențial foarte mare (cum este Rusia, n.r.), acest centru de dezvoltare-cercetare ne va ajuta. Avem patru brevete de invenții care sunt rodul muncii inginerilor noștri, ele sunt depuse pentru brevetare. Totdeauna am crezut în tineri, în elan, în prospețime și am mizat pe tineri. Secretul în acest centru de cercetare-dezvoltare este colaborarea între vechii ingineri, cei cu experiență, care stăpânesc bine anumite lucruri, îmbinate cu prospețimea și elanul tinerilor ingineri’, a arătat Mircea Oltean.

Potrivit directorului general, înființarea Centrului de Cercetare și Dezvoltare iFOR, singurul centru de cercetare privat din țară, a durat 21 de luni, a costat 11,9 milioane lei și a fost finanțată parțial printr-un proiect european, în valoare de 6,41 milioane lei, din care nerambursabili 2,22 milioane lei.

Mircea Oltean a arătat că în acest moment la IRUM lucrează 500 de persoane, iar în noul centru de cercetare a fost cooptat personal cu înaltă calificare, ingineri și tehnicieni, iar din cei 40 de ingineri 20 au fost angajați în ultimul an.

Compania IRUM Reghin a fost înființată în 1953, în 1999 a fost privatizată, pachetul majoritar de acțiuni fiind achiziționat de SC Maviropod SRL, devenind astfel o firmă cu capital exclusiv românesc.

IRUM Reghin a înregistrat o cifră de afaceri de peste 32 milioane euro în anul 2014, are o suprafață de 175.000 mp și produce. pe lângă utilaje forestiere și tractoare agricole, o serie de piese de schimb, prelucrări mecanice, piese turnate, tratamente termice și confecții metalice sudate.

Mircea Oltean a precizat că 15% din totalul producției pleacă la export către țări precum Franța, Germania, Ungaria, Bulgaria, Austria, Anglia, Spania. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise