Primăriile au reziliat contractele de concesiune a pășunilor

29

DSCN1492Primăriile au reziliat contractele de concesiune a pășunilor cu asociațiile, iar fermierii s-au văzut nevoiți să renunțe la asociații și să încheie contracte pentru pășuni direct cu primăriile. Așa arăta situația în momentul în care Ministerul Agriculturii, la presiunea liderilor fermierilor, s-a gândit să modifice Ordonanța subvențiilor.

Prin modificările făcute, asociațiile crescătorilor de animale, chiar dacă nu sunt considerate fermieri activi, au dreptul să solicite, în anumite condiții, subvenția pentru pășuni.  Concret, pe baza unui tabel pe care semnează toți membrii, asociația completează cererea unică la APIA. Pentru fiecare ban va da socoteală adunării membrilor. Banii rămași după amenajarea pășunilor vor fi împărțiți între fermierii membri, noteazăAgroinfo.

Răul a fost însă produs. În multe județe, asociațiile nu mai au contracte cu primăriile pentru pășuni, în consecință nu mai au pentru ce să ceară subvenția. Severica Covaciu este fermier în Ulmeni, Maramureș și președinta Camerei Agricole Maramureș. Are o fermă de 350 de oi și exploatează 15 ha. Am fost puși în situația de a ieși din formațiunile asociative în care am fost înscriși și să cerem noi subvenția pentru pășune.

Când s-a modificat Ordinul ministrului (Ordinul 619 a fost înlocuit cu Ordinul 737 în care este simplificată procedura de depunere a cererii unice n.r.) și Ordonanța, demersurile erau deja făcute, contractele reziliate și deja era tardiv. A fost o perioadă de o lună în care lucrurile s-au tergiversat. Primăria încheie acum contracte cu fiecare fermier, împarte suprafețele în funcție de numărul de animale pe care-l are fiecare și uite-așa e un întreg balamuc. (Integral pe fabricadecarne.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise