România are probleme cu Uniunea Europeană de când la București a fost adoptat un act normativ prin care marile lanțurile de magazine prezente la noi în țară au obligația să expună pe rafturi produse românești în proporție de 51%.
Evident, până acum legea nu a fost aplicată, însă asta nu înseamnă că România nu a intâmpinat probleme la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna trecută a fost declanșată o măsură de infrigement împotriva țării noastre, motiv pentru care autoritățile de la București au reacționat imediat. Parlamentul lucrează deja la modificarea legii, astfel încât producătorii agricoli de la noi din țară să întâmpine în continuare aceleași probleme ca până acum.
Faptul că Bucureștiul a stat drept în fața Bruxelles-ului a stârnit mari nemulțumiri în întreaga țară. Nu vă speriați, nu au ieșit țăranii frumoși și liberi pe ulițele satelor, ca să-și manifestea mâhnirea. Au fost doar câțiva primări de localități rurale care și-au exprimat punctele de vedere în presa locală.
„Mi-aş dori ca legea să nu fie menţinută, pentru a se revigora sectorul agricol şi societăţile autohtone. Până la urmă, are de câştigat şi cumpărătorul, alegându-şi produsul în funcţie de preferinţele sale. Însă, dacă vrei să cumperi un măr bio, de la ţară, şi nu-l găseşti în magazin, eşti nevoit să cauţi înlocuitor, aşa că nu e o treabă prea bună. De ce să cumpăr un măr crescut forţat, artificial, când pot lua unul cultivat de ţăranul român. Localnicii noştri merg pe la piaţa din Simeria şi la cea din Deva ca să-şi vândă câte ceva. În general, comercializează produse agricole şi lactate, iar animalele şi le vând prin târguri. Nu-i ajută nimeni în acest sens, neavând altă soluţie pentru o piaţă permanentă de desfacere. Îmbucurător este că în zona noastră, undeva la 97-98 la sută, terenul e lucrat, şi nu e lăsat pustiu. La polul opus, necazul e că deşi avem un sol fertil datorită poziţionării în Lunca Mureşului, iar teren ar fi de cumpărat sau arendat, totuşi, nu se înghesuie investitorii din sectorul agricol sau zootehnic”, a afirmat Lucian Albu – Weber, primarul din Hărău, pentru Mesagerul Hunedorean.
Aceeași publicație îl citează și pe Emil Bureană, primarul comunei Vorța, situată în partea de nord-vest a județului Hunedoara. Localnicii sunt cunoscuți în zonă drept mari crescători de animale, însă au aceeași problema pe care o au și tăranii din celelalte zone ale țării, n-au unde să-și valorifice producția.
“Proiectul de lege este foarte benefic pentru agricultori. Cred că nu a existat curaj să fie preluate frâiele şi să fie pus în practică până acum. E timpul să facem un pas înainte şi să fie ajutat şi românul care produce ceva în ţara asta. Singura grijă a mea este accesul direct pe care îl are un cultivator la vânzătorul final, fiind necesare unele măsuri împotriva posibililor samsari comerciali“, spune Emil Bureană, primar in Vorța.
Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia magazinele mari sunt obligate să expună la raft 51 la sută produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, a fost aprobată la începutul lunii iunie 2016 de Camera Deputaţilor, ca for decizional, iar în luna iulie 2016 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise în termen de şase luni de la intrarea legii în vigoare, respectiv până la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a întâmplat nici până în prezent.