21 iunie 2021 - 22:28

PREZENTA PESTEI PORCINE AFRICANE CONFIRMATA SI IN MARAMURES

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului de  pesta porcina africana la probele trimise de catre DSVSA Maramures.

Confirmarea a venit, dupa ce in prealabil Directia a fost notificata, cu privire la existenta unei suspiciuni de pesta porcina africana intr-o gospodarie  din comuna Ieud. Specialistii DSVSA Maramures au procedat la  recoltarea de probe biologice de la un porc mort si doi purcei in viata, cu semne de boala. Dupa identificarea genomului viral o echipa de specialisti din cadrul DSVSA Maramures a eutanasiat animalele si a aplicat masurile urgente de restrictie la nivelul gospodariei in care se aflau porcii.

Primele informatii releva faptul ca suinele ajunse in gospodaria din Ieud provin din comercializari ilicite  facute de o persoana din zona.In acest context, Inspectoratul de Politiei al Judetului Maramures a procedat la verificarea suspiciunilor conform carora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evolueaza pesta porcina africana.