15 mai 2021 - 19:39

Previziuni sumbre ale unui senator: Porcul romanesc va disparea pana in decembrie

Senatorul Barna Tánczos, membru în Comisia pentru Agricultură din Senat, a atras atenția ieri, în cadrul audierii lui Adrian Oros privind realegerea sa în funcția de ministru al Agriculturii în guvernul Cîțu, că porcii din curțile oamenilor vor dispărea cu siguranță până la finele anului, în cazul în care vor fi interzise reproducția și comercializarea suinelor din gospodăriile populației.

Senatorul a subliniat că virusul PPA nu s-a răspândit atât de mult din cauza porcilor din gospodării, ci din cauza efectivului de mistreți și a samsarilor care au purtat virusul dintr-un județ în altul.

”Aș vrea să fac o remarcă cu privire la pesta porcină. Harta pe care ne-ați arătat-o este o dovadă clară a faptului că autoritățile din țară, și acum nu vorbesc din niciun punct de vedere politic, împreună cu fermele comerciale, cu samsarii și cu cei care au în gospodăriile personale porcine am ajuns la o administrare falimentară a acestei probleme, am ajuns aproape la o catastrofă dacă ne uităm la cifrele care arată gradul de asigurare a necesarului de carne de porc în țară, care scade vertiginos. Deci, este un faliment al intervențiilor atât din partea autorităților cât și un faliment al modului în care regulile de biosecuritate au fost respectate la cele mai serioase și cele mai mari ferme comerciale.

Așteptăm din partea dumneavoastră, domnule ministru, pentru că sunteți un specialist în acest domeniu, măsuri mult mai eficiente împreună cu ANSVSA-ul. Credeți-ne că problema, din punctul nostru de vedere, nu este în GP-uri, aceasta reprezintă doar una dintre probleme, dar problema principală trebuie să o căutăm și să o găsim la modul în care efectivele de mistreți au fost administrate și au fost sau nu au fost împușcate și la samsari, cei care au dus boala dintr-un sat în celălalt, dintr-un județ în altul și tot așa.

”Deci, trebuie să veniți cu măsuri mult mai eficiente și degeaba spunem că nu vor dispărea și nu vom interzice creșterea porcinelor în GP-uri pentru că vor dispărea, dacă am interzis reproducția și am interzis comercializarea, cel mai devreme în decembrie efectivele vor dispărea. Am înțeles că reproducția se propune a fi interzisă și scrie textual acolo că vrem să limităm drastic transportul între GP-uri și atunci trebuie să ne dea cineva o soluție: de unde o să apară purceii în GP-uri?”, a transmis Barna Tánczos în intervenția sa.