Previziuni: Care vor fi preturile pentru cereale?

România a interzis săptămâna trecută exporturile de cereale către destinațiile din afara Uniunii Europene, până la mijlocul lunii mai, pentru a-și putea satisface nevoile interne, pe fondul epidemiei de coronavirus. Lipsa precipitațiilor a început să creeze deja îngrijorări cu privire la recolta de cereale din acest an în rândul fermierilor și analiștilor. Care sunt previziunile privind prețul cerealelor pentru anul acesta, având în vedere toate aceste constrângeri, ne spune fondatorul Agro-Est Muntenia, Mihai Moraru.

În ceea ce privește prețurile, specialistul a explicat că în mod normal atunci când pe piață oferta este mai mică, ceea ce înseamnă producții mai mici, prețurile ar trebui să crească. Cu toate aceste, „dacă Guvernul va limita exportul sau comerțul de cereale fără a veni cu legea compensației sau cu alte instrumente prin care prețul să fie corect, va fi un dezastru,” spune Mihai Moraru.

„E foarte greu de spus, sunt foarte multe informații care au o dinamică foarte mare. Avem această secetă, iar noi nu avem legislație pentru calamitate. Noi nu avem un cadru legal prin care fermierul să poată să fie ajutat în caz de calamitate. Avem în schimb foarte multe informări venind de la instituții care ne anunță zilnic nivelul de precipitații,  starea de urgență în agricultură, dar Guvernul nu vine cu un program concret de susținere a fermierilor și de declarare a calamităților”, a declarat Mihai Moraru, fondator Agro-Est Muntenia. 

„Limitând exportul și neavând un alt instrument de compensare și autoreglare, ne putem trezi cu prețuri impuse de către unii jucători importanți în procesare și atunci fermierul nu va avea șanse. Nu va putea negocia ca până acum. În momentul în care marii comercianți de cereale stagnează în ofertare, e clar că nu poți să îți dai seama unde va fi prețul”, afirmă fondatorul Agro-Est Muntenia.

Potrivit specialistului, logic ar fi ca prețurile să crească. „Avem o primăvară dificilă în toată Europa, cu aceste episoade de ger intercalate cu zile foarte călduroase care au limitat foarte mult producția la grâu. Avem în foarte multe zone secetă și avem această pandemie care a creat foarte multe probleme  pe forța de muncă în agricultură. Sunt deja țări în care lucrările agricole sunt întârziate, inclusiv semănatul”, a declarat Mihai Moraru.

- Publicitate -

Prin urmare este posibilă o creștere a prețurilor, dar specialistul spune că depinde foarte mult de Guvernul României care ar trebui să facă un echilibru între principiile pieței libere și siguranța alimentară.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole