Statistica, bat-o vina! Preţurile mondiale la alimente au scăzut pentru a doua lună consecutiv în iulie

Statistica vine iar cu o veste bună pentru consumatori, dar rămâne de văzut cum se va simți asta în buzunarele românilor.

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, diminuând astfel presiunile inflaţioniste, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de AGERPRES

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

Pentru luna iulie, acest indice a scăzut până la 123 puncte, de la o valoare revizuită în luna iunie de 124,6 puncte.

În ritm anual, preţurile au urcat cu 31% în iulie. Chiar dacă preţurile mondiale la alimente au scăzut în iunie, ele rămân cu aproape o treime mai mari decât în vara anului trecut.

Potrivit FAO, scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării preţurilor la uleiuri vegetale, cereale şi produse lactate.

Astfel, preţurile la cereale au scăzut cu 3% în iulie, comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a diminuării cu 6% a preţului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producţie peste aşteptări în Argentina şi SUA.

Preţul grâului a urcat cu 1,8%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2014, din cauza temerilor privind seceta din America de Nord, a ploilor din Europa şi a randamentelor sub aşteptări din Rusia.

Pentru uleiurile vegetale, prețul a scăzut cu 1,4% în iulie, comparativ cu luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, în timp ce preţul pentru lactate a coborât cu 2,8%. În schimb, preţul zahărului a urcat cu 1,7%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia.

Preţurile la cereale scăzuseră și în luna iunie cu 2,6%, în principal ca urmare a diminuării cu 5% a preţului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producţie peste aşteptări în Argentina şi SUA, iar preţurile la lactate coborâseră în aceeași lună cu 1%, toate componentele acestui index înregistrând scăderi, în frunte cu preţurile la unt.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole