Prețurile grâului și porumbului ASTĂZI în Portul Constanța

Ultima săptămână a fost una agitată pe piața cerealelor, dominată de incertitudine din cauza mai multor factori. Pe de-o parte, vremea a început să provoace probleme în unele zone ale lumii, ceea ce a pus unele semne de întrebare în dreptul recoltelor de grâu și porumb. De cealaltă parte, ultimele evenimente petrecute în conflictul din Ucraina și-au pus, și ele, amprenta asupra piețelor.

Astfel, prețul grâului a cunoscut o ușoară creștere în ultima săptămână, atât pe burse, cât și în piața fizică.

”Prețurile în Portul Constanța balansează undeva între valorile de 203-205 euro/tonă la grâu și sfătuim fermierii, pe această cale, să încerce să-și onoreze contractele pe care le-au semnat deja și să vândă în piața internă și să ocupe piața înainte de 15 septembrie, data la care expiră interdicția de import a mărfurilor din Ucraina”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește porumbul, apar primele probleme în ceea ce privește prognozele de recoltă, atât din America, cât și din Europa.

”Porumbul, identic, are o prognoză oarecum incertă. În Statele Unite au fost ploi foarte răzlețe, iar ratingul în ceea ce privește producția la hectar a scăzut oarecum. Se estimează o tăiere a porumbului de la 388 milioane de tone la 381 milioane de tone. Uniunea Europeană s-ar putea confrunta pe perioada verii cu exces de căldură, iar acest lucru nu este unul benefic, astfel că porumbul se stabilizează, în Portul Constanța, la nivelul de 180-182 euro/tonă pentru recolta nouă”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. UN leu per kg. Prelucrat, 1,3 lei. Dintr-un kg de grau scoti 1/2 kg faina, respectiv 1kg de paine. Taratele sunt compensatie la diverse.
    Undeva, la 3lei/kilogramul de paine, tot scoti.
    La noi, painea se vinde cu 10 lei kilogramul.
    Atunci, de ce sa mai fii taran, cand cometciantii castiga inzecit?

    • Asta e un calculul simplist, pentru o paine facuta in casa. Daca te gandesti mai bine, pentru scoaterea industriala a kg ala de paine trebuie sa platesti chiria (sau proprietatea) cladirii, salariile angajatilor, curentul, gazele, transportul, taxele si impozitele si ce alte cheltuieli mai sunt de intretinere plus adaosul comercial pe profit, ca brutaria nu e societate caritabila. Trage linie si o sa vezi ca pretul e mai mare. Poate nu 10 lei/kg dar in orice caz mai aproape de 10 decat de 3, la costurile de azi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole