Prețurile cărnii de porc, în piețele și magazinele din țară

79

porcihhhPuţini români îşi pot imagina masa de Crăciun fără preparate din carne de porc, dar medicii atrag atenţia cu privire la cantitatea consumată. adevarul.ro  propune o plimbare prin goana după carnea de porc, oraş cu oraş.

CONSTANŢA: Dacă vor să plătească un preţ minimal la carnea de porc pentru Sărbători, constănţenii trebuie să ia legătura direct cu crescătorii de animale. Cea mai simplă soluţie este să întrebaţi la producătorii care vând în pieţe. Oferta expusă de ei pentru carnea tranşată de porc este între 28 şi 12 lei kilogramul. Diferenţa o face felul cărnii, care poate fi cu os sau fără os, ceafă, spată, pulpă, muşchi, cotlet, şuncă, costiţă, fleică, cap, rasol, picioare etc.

TÂRGU JIU: Carnea de porc în viu se vinde în judeţul Gorj cu 10-11 lei/kg. Suinele sunt vândute prin intermediul anunţurilor, pentru că în Târgu Jiu nu există un târg de animale. În hala de carne, preţurile au crescut foarte mult în ultimele zile, comercianţii sperând că vor obţine câştiguri consistente de sărbători. Dacă în urmă cu doar o o săptămână, ceafa de porc costa 17 lei/kilogram, acum se vine cu 20 de lei. De asemenea, pulpa de porc se vine cu 15-16 lei/kilogramul, în timp ce cârnaţii afumaţi se vând cu 22 lei.

CLUJ-NAPOCA: Carnea de porc în viu costă la Cluj de la 8 la 10 lei kilogramul, iar în carmangeriile din pieţe, de la 17 la 30 de lei, kilogramul de carne. Slănina se poate cumpăra cu 8,6 lei kilogramul, iar jumările, cu 46 de lei kilogramul. Cu puţin  înainte de sărbători, în târgurile de pe sate unde se vând cereale şi animale, preţul în viu al kilogramului de porc este de 8-9 lei, negociabil. Cu 8 lei kilogramul se vindea porcul în viu la târgul de la Mociu, unul dintre cele mai mari din judeţ.

VASLUI: Criza îşi spune cuvântul şi în acest an şi încă îi ţine departe pe vasluieni de carnea de porc. Comercianţii au profitat de apropierea Crăciunului şi au ridicat preţurile, în această perioadă, cu aproximativ 20%. Pe ultima sută de metri, vasluienii au început să ia cu asalt magazinele şi standurile dedicate produselor din carne pentru masa de Crăciun., Cei mai mulţi încă mai testează piaţa, puţini fiind cei care se îndură să scoată din buzunar câteva sute de lei şi să cumpere carne de porc.

BUZĂU: În oboarele buzoiene, porcii vii se vând cu 10 lei kilogramul, nici mai mult, nici mai puţin. Nici în cel mai aglomerat weekend din târgul de animale de la marginea Buzăului crescătorii nu au fost prea dispuşi să se tocmească şi sunt hotărâţi să menţină preţurile până de Crăciun. Sutele de clienţi ai oborului buzoian, sosiţi de dimineaţă în căutarea purceilor pentru masa de Crăciun, au dat de crescători extrem de hotărâţi să-şi valorifice animalele la maximum.

CRAIOVA: Preţul cărnii de porc a explodat în luna decembrie. Craiovenii susţin acum, carnea  că este cu 20% mai scump ca anul trecut. În faţa vitrinelor pline oamenii se uită lung, însă îşi văd de drum mai departe. Anul acesta se anunţă unul sărac pentru craiovenii care pun preţ pe carnea de porc. Cumpărătorii se tem că majorările nu se vor opri aici, mai ales că vânzătorii vor profita din plin că se apropie Crăciunul.

ZALĂU: Bugetele tot mai mici alocate sărbătorilor de iarnă afectează anul acesta şi tradiţia tăierii porcului de Crăciun. Tot mai mulţi sălăjeni aleg, de nevoie, să-şi cumpere din carmangerii câte două – trei kilograme de carne, în locul porcului pe care şi-l cumpărau în trecut. Situaţia a dus, în ultimele zile, la scăderea dramatică a porcilor de carne, care se vând acum chiar şi sub 8 lei pe kilogram.

RÂMNICU VÂLCEA: Preţuri piperate la carnea de porc în magazinele din Râmnicu Vâlcea. Un kilogram de carne se vinde şi cu 17,99 lei în magazinele din oraş. Înainte de Crăciun, comercianţii din Râmnicu Vâlcea practică aproximativ aceleaşi preţuri, cu foarte mici diferenţe.

SLOBOZIA: În pieţele şi carmangeriile din Slobozia, carnea de porc nu mai este la mare căutare. Comercianţii susţin că vânzările au scăzut cu aproximativ 10 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un kilogram de carne de porc costă 20 de lei la Slobozia. Comercianţii care vând carne de porc în carmangeriile şi supermarketurile din Slobozia susţin că apropierea sărbătorilor de iarnă nu schimbă cu nimic situaţia. Vânzările la carnea de porc sunt extrem de scăzute.

ALBA IULIA: În perioada ce precede sărbătorile de iarnă se constată şi în Alba o cerere mult mai mare de carne de porc. Preparatele care au la bază acest produs sunt o parte componentă importantă a alimentaţiei din perioada sfârşitului de an. Oferta este variată, dar preţurile destul de piperate nu permit decât achiziţionarea unor cantităţi minime. (Integral pe fabricadecarne.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise