Prețuri EXPLOZIVE! Cât vor scoate fermierii din buzunar pentru un hectar de grâu, porumb sau rapiță

preturi piața porumbului import fermieri piata cerealelor pretul porumbului
Porumb

Piața inputurilor agricole de pe întreaga planetă a luat o turnură extrem de gravă pentru fermieri, în contextul prețurilor din ce în ce mai mari la energie și gaze naturale. România nu este deloc ferită de aceste probleme, ba chiar este lovită din plin, iar cel mai concret exemplu în acest sens este reprezentat de oprirea temporară a producției de îngrășăminte la Azomureș.

În aceste condiții, sumele pe care fermierii trebuie să le scoată din buzunare pentru a se asigura că pot produce cereale în cele mai bune condiții au atins cote alarmante, iar prognozele pentru anul viitor sunt îngrijorătoare.

Nu în urmă cu mult timp vă prezentam niște prognoze ale americanilor, care estimau că  în 2022, vor scoate din buzunar 1.000 de dolari/hectar pentru culturile de porumb. Prețurile sunt similare și în România, iar exemplul în acest sens ni l-a prezentat fermierul timișorean Alexander Degianski, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

”Mă uit la costurile de producție din ferma proprie, ce avem noi estimat în bugetul acestui an agricol, fără plata arendei. Pentru un hectar de grâul, costurile vor fi undeva în jur de 875 de euro; pentru un hectar de rapiță aproape 1.000 euro; pentru un hectar de porumb 940 euro, iar pentru un hectar de floarea soarelui undeva la 960 euro. Mai adăugăm și arenda, care nu este nesemnificativă, și ne dăm seama că dacă prețul grâului este undeva la 205 euro/tonă, ce faci sub 6 tone este pierdere. Deci trebuie să ținem cont că dacă vrem să mai avem și ceva bani, trebuie să facem de la 6 tone în sus. În mod normal, într-un an bun trecem de 6 tone, într-un an excepțional facem spre 7,5-8 tone, dar într-un an cu calamitate, cum au avut colegii din sud care au făcut mai puțin de o tonă la hectar, ești terminat.

Anul trecut am cumpărat nitrocalcarul cu 870 de lei/tonă. În momentul actual este 3200 lei/tonă. Închipuiți-vă ce se va întâmpla în momentul în care vine un an agricol rău, iar aceste facturi nu vor fi onorate. Se va lăsa cu sânge și, cu siguranță, băncile, IFN-urile, creditorii, distribuitorii, nu vor avea aceeași îngăduință cum are statul cu Azomureșul”, a precizat Alexander Degianski.

Aceste costuri vin în condițiile în care fermierul din județul Timiș a reușit deja să-și achiziționeze toate îngrășămintele de care are nevoie pentru campania din 2022. Pentru fermierii care nu au reușit să facă acest lucru, realitatea ar putea fi și mai dură, pentru că prețurile nu dau semne de revenire la valorile din urmă cu câteva luni, iar stocurile sunt din ce în ce mai subțiri.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.