După ce mulți dintre ei s-au ars în anii trecuți din cauza secetei, fermierii români se tem să mai semneze contracte în avans pentru producțiile de cereale și plante oleaginoase. Cu toate acestea, pe măsură ce perioada de recoltă se apropie, prețurile nu par să se ducă în direcția pe care o doresc agricultorii.
Cotațiile mărfurilor au ajuns la valori derizorii, spun unii dintre fermieri. Astfel, singura lor speranță, în acest moment, stă în obținerea unor producții cât mai mari.
”La momentul de față nu am contractat niciun bob din nicio cultură. Nu prea sunt adeptul acestor contracte, nu prea sunt adeptul să vinzi pielea ursului de pe gard. Știm foarte bine ani în care, din cauza acestor fenomene meteo extreme, poți ajunge să nu-ți poți executa contractele și să fii chiar bun de plată.
Ceea ce se întâmplă în momentul de față pe burse îi va conduce pe fermierii români, care au o problemă cu capitalizarea, spre o cernere. Anul acesta va fi un an de cernere, un an peste care nu știu câți vor reuși să treacă dacă nu vor face producții. Să faci o producție foarte mare va fi posibil acolo unde fermierii nu au făcut rabat de la tehnologie și au primit precipitații. Dar sunt areale întinse din țară unde culturile arată foarte rău.
Astăzi, când discutăm, rapița este undeva în jurul valorii de 1,7 lei/kg, grâul undeva la 0,85 lei/kg, orzul este undeva în jur de 0,77 lei/kg, iar porumbul în jur de 0,80 lei/kg. Acestea sunt prețurile la noi la Grădiștea, lângă Fierbinți. Sunt niște prețuri de mizerie, niște prețuri la care nu știi dacă poți atinge pragul rentabilității”, ne-a spus fermierul Cosmin Iancu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.