Prețul porumbului românesc ACUM în Portul Constanța! Când vor crește cotațiile

Mișcările pe piața cerealelor sunt destul de slabe în această perioadă. Statele net importatoare și-au făcut deja rezervele de care aveau nevoie, astfel că mărfurile ar putea începe să aibă căutare abia de la mijlocul lunii ianuarie, spun specialiștii. În acest context, prețul porumbului rămâne la valori destul de scăzute, iar o creștere în acest sens se va vedea după 10-15 ianuarie.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a făcut o analiză pe scurt a pieței porumbului în acest moment, dar și câteva prognoze legate de ce îi așteaptă pe fermieri anul viitor.

”Porumbul, în acest moment, este în stare latentă. E un potențial acolo, dar nu este exploatat suficient. De ce spunem asta? În primul rând, în Ucraina, o diferență de 12 milioane de tone de porumb a rămas pe câmp, nerecoltat și cine știe cum va ieși din iarna aceasta, mucegăite. Ei nu l-au recoltat din cauza faptului că avea umiditate mare, iar costurile de uscare ajungeau la 50 de dolari pe tonă, ceea ce însemna jumătate din prețul pe care îl primesc fermierii pe marfă.

Traversăm către Argentina, și vedem că ritmul lor de însămânțare a porumbului este foarte foarte lent. Este o căldură extremă în Argentina și de acolo putem vedea surprize mari în următoarea perioadă. Brazilia, cu a ei safra, prognozează astăzi o recoltă de 28 de milioane de tone, dar am mai văzut entuziasm acolo. Pe măsură ce trece timpul, s-ar putea să aibă probleme și ei. Deci porumbul are un potențial de creștere de preț, este în prima treime a ciclului de viață a prețului și așteptăm să vedem cum cererea va începe să revină în luna ianuarie”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, porumbul românesc se vinde astăzi în jurul valorii de 265 euro/tonă în Portul Constanța, iar această cotă se va păstra până după sărbători

”Uniunea Europeană a început să strâmbe din nas la calitatea mărfurilor ucrainene, preferă să folosească în zootehnie grâul de furaj, în detrimentul porumbului ucrainean, care nu mai are efectiv cerere. Astăzi, ca să înțelegem prețurile, se vinde marfa ucraineană la frontiera de nord a României cu 200 dolari/tonă. Porumbul românesc se vinde în paritatea CPT Constanța la 265 euro/tonă și acolo va rămâne până după sărbători”, a mai subliniat Cezar Gheorghe în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole