Prețul porumbului în Portul Constanța ACUM! Prognoze importante pentru 2023

preturi piața porumbului import fermieri piata cerealelor pretul porumbului

Prețul porumbului în Portul Constanța se menține la valori relativ apropiate față de cele de săptămâna trecută, cu un mic plus, iar perspectivele pentru perioada următoare par să nu prezinte mari surprize, având în vedere prognozele de la nivel mondial.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, porumbul este cotat astăzi în jurul valorii de 265 euro/tonă. Într-o analiză prezentată în emisiunea Agrojurnal la Digi24, specialistul a explicat de ce importul de porumb în Uniunea Europeană a atins cote record în acest sezon.

”Porumbul înregistrează o scădere, dar nu atât de violentă precum cea pe care a înregistrat-o grâul. La porumb există câteva fundamente care îi dau susținere. Recoltarea din Ucraina s-a terminat, ei nu mai recoltează în acest moment. Jumătate din marfa lor este pe câmp, din cele 27 milioane de tone ipotetice, conform caselor de analiză ucrainene. Ea va fi recoltată la primăvară, după ce se va dezgheța totul, însă și atunci vor fi probleme, fiindcă ea va trebui uscată, iar costurile de uscare în Ucraina ajung în jurul valorii de 50-55 dolari/tona de porumb.

Uniunea Europeană are acum un nivel de import de 12,74 milioane de tone de porumb, cu siguranță marfă ucraineană. Ca o comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, UE importase doar 4,4 milioane de tone. Este un nivel triplu, pentru că din cauza secetei, UE a înregistrat un deficit de 20 milioane de tone, iar nivelul de cerere a crescut în jurul valorii de 22 milioane de tone.

În aceste zile, porumbul în Portul Constanța este cotat în jurul valorii de 265 euro/tonă, deci înregistrăm un plus pozitiv față de săptămâna trecută, iar lucrurile vor fi susținute de perspectiva sud-americană. Argentina însămânțează porumb în aceste zile, dar sunt probleme din cauza secetei și a căldurii excesive. Brazilia se laudă cu prima recoltă de porumb, cu o prognoză de 28 milioane de tone în acest moment, cu 4,4 milioane de tone mai mult decât sezonul trecut. Avem și aici o rezervă, însă, pentru că mereu s-au întâmplat lucruri în Brazilia, seceta a intervenit și a mușcat cu o ferocitate foarte mare din această superbă recoltă de porumb”, a precizat Cezar Gheorghe.

Views: 0

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  ARTICOLE RECENTE   

PUBLICITATE

© AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture