După anunțul Rusiei privind retragerea din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, piața bursieră a reacționat rapid, însă lucrurile stau puțin diferit în piața fizică. Prețul porumbului, spre exemplu, a rămas aproape neclintit la un nivel similar cu cel de săptămâna trecută.
Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a explicat pentru AGRO TV toate detaliile legate de acest subiect.
”Piața bursieră a reacționat imediat, algoritmii de tranzacționare au reacționat și am vizualizat duminică noapte, Chicago Board of Trade ieșind cu un plus 20 de dolari inițial la grâu și plus 7 dolari la porumb. Aceasta a fost prima scenă, pe fondul emoției. În piața fizică, toată lumea a așteptat deschiderea Euronext luni dimineața. (…) Piața fizică nu este atât de participativă, pentru că nu știe efectiv ce se va întâmpla. La grâu a reacționat cu maxim 10 euro/tonă, dar nu toată lumea, iar la porumb a rămas liniștită, la 300-302 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Potrivit specialistului, ar fi bine ca fermierii să nu ia decizii pripite în privința vânzărilor în această perioadă, pentru că starea de incertitudine încă planează. Astfel, fermierii trebuie să mai aștepte până la clarificarea situației privind coridorul verde.
”Zilele acestea, nu aș sfătui pe nimeni să vândă. Trebuie să urmărim evoluția. Rusia a convocat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, sper că se vor înțelege, dar cu siguranță peste 2-3 zile vom ști cu siguranță încotro o iau piețele. Eu vreau ca fermierii români să ia prețul bun și mare, dar astăzi s-ar putea să se lovească de o incertitudine. Dacă prețul va mai crește cu 5-10 euro/tonă, sunt bani frumoși. În condiția în care ai stat până astăzi, cred că poți să mai stai câteva zile”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.