Prețul îngrășămintelor, din nou în CREȘTERE! Fermierii români sunt în PERICOL

Deși fermierii români sperau la o scădere în ceea ce privește prețul îngrășămintelor în acest început de an, se pare că aceste speranțe sunt deocamdată departe de a deveni realitate. Specialiștii prevăd noi creșteri substanțiale în perioada următoare, mai ales dacă conflictul de la granița dintre Rusia și Ucraina va deveni și mai tensionat.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a intrat în legătură cu Cezar Gheorghe, specialistul Clubului Fermierilor Români pe comerțul cu cereale, pentru a afla care sunt previziunile din piață pentru perioada următoare. Potrivit expertului, șansele ca prețul îngrășămintelor să scadă în următoarele săptămâni sunt minime.

”Trebuie să detașăm problema în două. Prima parte a problemei se află pe continentul american, unde prețul ureei a scăzut la nivelul lunii octombrie, ajungând la 675 de dolari/tonă, ceea ce îi ajută pe fermierii americani în potențialul însămânțărilor de primăvară. A doua parte a problemei se află la noi, în Europa, unde tensiunile sunt deja ca un butoi de pulbere. Aș menționa expresia ‘brace for impact (pregătiți-vă pentru impact n.r.)’ pentru că bursele sunt foarte foarte tensionate. (…) Știm cu toții că Rusia are contingențe de export de azotoase și complexe. În cazul în care conflictul va izbucni, vom avea probleme uriașe din cauza întreruperilor de gaz.

În acest moment, din estimările noastre, fermierii români au asigurat un maxim de 40-45% îngrășăminte pentru înființarea culturilor de primăvară, în timp ce fermierii europeni sunt la un nivel de 65-75%. (…) E o perioadă de incertitudine totală; de crescut va crește sigur prețul îngrășămintelor, dar nu știm cât. Chiar și dacă nu izbucnește conflictul, nu credem că se va relaxa prețul, din cauza faptului că sunt contingente de export din Rusia, China nu furnizează îngrășăminte și toată lumea s-a dus pe celelalte origini ale îngrășămintelor, astfel că și ele sunt oarecum gâtuite în tentativa de a suplini cererea”, a precizat Cezar Gheorghe în direct la AGRO TV.

În acest context, mulți dintre fermierii români ar putea să rămână fără cantitățile necesare de îngrășăminte pentru 2022, ceea ce se va reflecta puternic în recoltele de anul acesta. De altfel, aceștia semnalează că aceste costuri sunt deja de patru ori mai mari decât anul trecut.

”Săptămâna trecută, am dat 116.000 lei pe 24 de tone de îngrășăminte. Anul trecut, cu atâția bani luam de patru ori mai mult. Leșini când vezi așa ceva, nu se poate. Mai înțelegi creșteri ce 50%, 60%, 100%, dar 400%? Toate au luat-o razna”, ne-a spus fermierul Fănel Pețanca din județul Giurgiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole