După ce majoritatea statelor și-au umplut rezervele de grâu necesare pentru perioada următoare, atenția a început să se îndrepte spre recolta de anul viitor. Perspectivele României în această privință arată foarte bine în acest moment, iar condițiile meteorologice ne conduc către o recoltă bogată anul viitor.
Dar care vor fi prețurile la care vor vinde fermierii recolta de vara viitoare? Ne-a explicat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale și piețele de mărfuri agricole, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, la AGRO TV.
”După 15-20 februarie, s-ar putea să vedem grâul undeva în jurul valorii de 260-265 euro/tonă, pentru că lumea va vedea recolta nouă, își va număra grăunțele din debara și va contabiliza doar anumite cumpărături mici, care să-i asigure suportul în hrană la nivel național, până la noua recoltă, adică cea din 2023.
Dacă vorbim despre România, în acest moment ne aflăm într-un plan perfect. Rezerva de apă din sol se adeverește; noi am generat-o acum două luni de zile. Vom avea o iarnă ”mild”, adică cu temperaturi de peste 1-2 grade și precipitații, ceea ce este un lucru benefic. Asta înseamnă că trebuie să fim pregătiți pentru o recoltă cu niveluri de preț de 255-265 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța la începutul recoltei”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.
Specialistul ne-a mai oferit date importante și despre porumb, soia sau floarea soarelui. Vă invităm să urmăriți interviul complet, pe canalul de youtube AGRO TV: