Prețul grâului în Portul Constanța! Cotațiile au luat-o în jos

Cotațiile cerealelor au trecut pe un trend descendent în ultima săptămână, pe fondul mai multor factori ne natură economică, geopolitică și nu în ultimul rând, meteorologică. Ploile mult așteptate din SUA au mai domolit din temerile americanilor legate de recoltă, în timp ce un mic episod de panică s-a instaurat pe bursele internaționale, după tentativa de răscoală a lui Prigojin din Rusia. Astfel, prețul grâului a coborât semnificativ.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, recolta a început, iar rezultatele arată bine în majoritatea zonelor.

”În Uniunea Europeană, Rusia și, parțial, Ucraina, a început recoltarea. Rusia va genera o recoltă sănătoasă de 86-87 milioane de tone, chiar dacă au anunțat că au pierdut circa 250.000 de hectare din suprafața grâului. Recoltatul fiind în toi, nu putem da estimări prea mari în ceea ce privește prognozele de recoltă. Rezultatele sunt diferite de la zonă la zonă. În România, unele zone generează 7-8 tone/hectar, altele 5 tone/hectar. Vecinii bulgari se laudă cu o recoltă de 6,3 milioane de tone în acest sezon, mai mare decât cea din sezonul precedent.

În tot acest context, vedem o deflație a prețurilor în Portul Constanța. Grâul a ajuns, din nou, la cotații de 200 euro/tonă în Portul Constanța, cu un preț de minus 10 euro/tonă pentru grâul de furaj”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

3 COMENTARII

 1. Pe noi consumatorii ar trebui sa ne bucure , dar de unde ?!? Preturile la pâine alimente etc au crescut indiferent de producțiile record istorice.

 2. Pana mananci paine din recolta noua, mai dureaza putin. Cand a crescut pretul la faina cu 110% si la paine doar cu 15%, nu ai comentat.

 3. Și de fapt cu cat se va vinde grâul în anul 2023?
  La raft 1kg de faina este 6-7 lei!!
  Un covrig de 40-50 gr.este 1,5lei!
  Pâinea are preturi foarte diferite,dar nu găsești o pâine de 400gr mai ieftina de 4,5lei.Ce I de făcut???
  Ce ajutor primește fermierul pentru a cultiva 1ha de grâu??
  Dar cei ce au teren agricol la asociații,cât vor primi pentru 1kg de grâu???
  Nu exista nici o corelație între prețul 1kg de grâu și preturile diferitelor produse din grâu!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole