Prețul grâului în Port Constanța – Cum evoluează piața cerealelor în perioada următoare

Prețul grâului în Portul Constanța a scăzut ușor, în urma raportului publicat de Departamentul de stat pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, la începutul acestei săptămâni, însă rămâne în jurul valorii de 200 de euro/tonă. Momentan, specialiștii nu previzionează creșteri de preț semnificative până după 15 octombrie, când Turcia va fi nevoită să cumpere marfă.

”Departamentul de stat pentru agricultură a publicat un raport care generează echilibru între luna iulie și luna august, deci nu avem modificări în ceea ce privește producția, cu toate că unele țări au fost ridicate și altele au fost scăzute. Pe scurt, avem UE care a fost scăzută cu 2 milioane de tone, dar compensată de Ucraina care a crescut cu 2 milioane de tone; avem SUA care au scăzut cu 0,75 milioane de tone, dar compensate de Kazahstan, care au o producție mai mare cu 1 milion de tone.

Avem reticențele noastre în ceea ce privește raportul WASDE, pentru că nu au efectuat tăierile conforme în Franța, care suferă și are cea mai scăzută recoltă din ultimii 40 de ani. Franța trebuia scăzută cu minim 3-3,5 milioane de tone. (…) Egiptenii, care după ce s-au umflat în pene că o să cumpere 3,8 milioane de tone, s-au fâsâit profund și au cumpărat doar 280.000 de tone. Era logic să se întâmple așa, nu aveau cum să fixeze piața de acum până în luna aprilie.

Una peste alta, prețul grâului în Portul Constanța suferă o mică scădere de câțiva euro pe tonă. (…) După 15 octombrie așteptăm un semnal din Turcia, pentru că acolo trebuie să înceapă neapărat importul de grâu, și astfel vom vedea o nouă aliniere a prețurilor”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, într-o analiză publicată de Ovidiu Ghinea.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole