Prețul grâului, din nou în scădere? Cât se plătește în Portul Constanța

Piața grâului se află într-un punct e vârf, cel puțin în ceea ce privește perioada recentă, iar fermierii ar trebui să profite de acest fapt, spun specialiștii. În acest sezon, piața va fi dictată în principal de deciziile Rusiei, care deține aproximativ un sfert din comerțul global cu grâu.

Într-o analiză prezentată în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column, a explicat toți factorii care influențează piața grâului în acest moment și ce ar trebui să facă fermierii români.

”Piața are acum un spike generat de headline-uri, adică de belicozitatea dintre Rusia și Ucraina. (…) Astăzi avem acest foc în ceea ce privește grâul, însă nu trebuie să uităm că grâul este în Rusia, nu este în Ucraina. Rusia are o pondere de 25-27% din comerțul global cu grâu, în timp ce Ucraina are doar 5-5,2% în acest sezon.

Rusia deja a anunțat că țările prietene vor beneficia de abolirea taxei la export pentru a cumpăra acel grâu, ceea ce însemnă vă Rusia va dicta piața în mod clar, pentru că are un volum de 87 milioane de tone prognoză de recoltă, plus un rest de 13,6-14 milioane de tone din sezonul trecut.

Astăzi, Portul Constanța prețuiește grâul la un nivel de 232-234 euro/tonă, dar sunt convins că mâine se vor retrage undeva în jurul valorii de 230 euro/tonă, pentru simplul motiv că Chicago Board of Trade a făcut pasul în spate, Euronext a făcut pasul în spate, pentru că s-a așternut o lipsă de evenimente clare.

E un eveniment pe care fermierii nu trebuie să-l rateze. Poate dura două săptămâni, o lună, sau poate dura o săptămână și jumătate. De la 205 euro/tonă, la 230 euro/tonă, avem o diferență de 25 euro/tonă, care ar trebui cuantificați într-un fel sau altul, pentru că marja operațională la 205 euro/tonă nu este favorabilă, ba chiar este negativă în fermele românești la cultura grâului”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

- Publicitate -

Analiza completă poate fi urmărită în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”:

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. La.noi nu conteaza daca scade pretul graului ca produsele de.panificatie tot cresc,pentru ca al nostru guvern incompetent nu face nimic sa protejeze populatia,ca in alta tari. Ieftenesc cateva produse cu cativa bani si se lauda ca au facut treaba buna. La salariul si pensiile lor babane nu se cunoaste scumpirea pietei,iar la fraieri le da cativa lei si le inchide gura ca romanul se desteapta peste 50 de ani.

  2. Pe noi mâncătorii de pâine ne doare exact în pix, când prețul grâului scade prețul pâinii creste.
    Mulțumim din inima aprozaristilor de tip nou cu aceleași cefe groase dar acum cu 4×4 pe ogoarele patriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole