Prețul grâului de la Marea Neagră crește!

Ultimele tendințe înregistrate de prețul grâului pe piața internațonală i-ar putea bucura pe agricultorii români, deși și producția autohtonă, una apreciată ca foarte bună, ar putea fi sub așteptări, din cauza pierderilor cauzate de ploile abundente din preajma perioadei de recoltare.

Prețul grâului de la Marea Neagră au crescut joi, pe fondul unei alte prognoze în scădere privind producția de grâu rusesc, întrucât condițiile calde și uscate au afectat randamentele din regiunile de producție cheie.

Astfel, prețul grâului rusesc s-a apreciat cu cel puțin 7 dolari/tonă – o creștere de 12,5% – ajungând până la 255 de dolari/tonă FOB NTT și are potențialul de a se deplasa chiar mai sus, respectiv, la 250 de dolari/tonă FOB pentru încărcarea din septembrie.

Grâul ucrainean a urmat, de asemenea, mișcarea, cu oferte mai mari cu 11,5% pentru septembrie, ajungând la 240-243 dolari/tonă FOB HIPP și câștigând astfel în jur de 3-5 dolari/tonă, Pe măsură ce mișcarea a luat avânt, însă, a fost raportată o lipsă de oferte în a doua jumătate a zilei.

Mișcarea înregitrată de prețul grâului pe piața de de la Marea Neagră a fost înfluențată de două agenții de analiză rusești care și-au degradat prognozele pentru producția de grâu din Rusia.

Agenția Ikar, cu sediul la Moscova, și-a redus cu 4,5 milioane de tone perspectivele de producție anterioare, până la 77 de milioane de tone – o reducere de 5%.

Odată cu aceasta, agenția locală de consultanță Prozerno și-a redus, de asemenea, estimarea cu 3-4 milioane de tone, estimând o producție de grâu de 77-78 milioane de tone, pe fondul condițiilor de căldură și uscare observate în anumite părți ale țării, inclusiv în regiunile de sud, Volga și Ural.

În prezent, Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) deține o perspectivă de producție de circa 85 de milioane de tone, dar comerțul local începe să se îngrijoreze că recolta finală s-ar putea situa sub cifră.

„Da, prețul grâului a crescut brusc. Ar putea fi o reacție la scăderea prognozei recoltei din analiza rusă”, a spus un comerciant.

“Toate piețele internaționale au crescut, de asemenea (…), progozele mai multor analiști care vorbesc despre recoltă nu depășesc 80 de milioane de tone, ci (se situeaă) mai jos”, a arătat un al doilea comerciant.

Anul trecut, Rusia a recoltat 85,9 milioane de tone de grâu, iar prognoza oficială a ministerului agriculturii pentru anul de comercializare 2021/22 se ridică la 81 de milioane de tone.

Recolta în curs de desfășurare are acum un decalaj față de anul trecut, iar culturile prezintă randamente mai mici decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole