Prețul grâului continuă ascensiunea pe bursele internaționale

Prețul grâului a crescut joi după ce Rusia a atacat din nou o infrastructură portuară ucraineană din regiunea Odesa, avariind un terminal de marfă şi înmulţind îngrijorările cu privire la livrările de cereale din regiunea Mării Negre, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Astfel, la Bursa de la Chicago, cotaţia grâului a crescut cu 2,5%, până la 7,3825 dolari per bushel.

Ppotrivit analiștilor de la Bloomberg, preţul grâului este extrem de sensibil la ştirile referitoare la atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene datorită importanţei globale a livrărilor de grâu din regiunea Mării Negre.

Săptămâna trecută, Rusia s-a retras din acordul care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale la Marea Neagră şi între timp a atacat infrastructura portuară din regiunea Odesa, precum şi porturile ucrainene de la Dunăre.

„Numai în ultimele nouă zile, ca rezultat al atacurilor ruseşti, 26 de infrastructuri portuare şi cinci nave civile au fost avariate sau parţial distruse”, a informat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-o postare pe Facebook.

Pe de altă parte, creșterile înregistrate de preţurile mondiale au fost oarecum limitate de perspectivele referitoare la livrări consistente de cereale din emisfera nordică în vara acestui an.

- Publicitate -

Potrivit preşedintelui Uniunii cultivatorilor ruşi de cereale, Arkady Zlochevsky, Rusia ar putea livra până la 60 de milioane de tone de cereale în noul sezon agricol, în condițiile în care este anunțată care o a doua recoltă record a Rusiei.

Atacul de joi asupra portului Odesa vine într-un moment în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, prezidează prima zi a summitului Rusia-Africa, care reuneşte aproximativ 50 de delegaţii africane la Sankt Petersburg.

De la începutul războiului, în februarie 2022, grâul rusesc de-abia a reuşit să ajungă în Africa, însă Putin susţine că Rusia poate garanta o aprovizionare stabilă cu cereale, fără să fie nevoie de Ucraina. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole