Prețul grâului stagnează în aceste momente, iar specialiștii prevăd că acest fenomen se va prelungi și în următoarele două-trei săptămâni. Totuși, există semne de creștere pentru prețul grâului odată cu intrarea în lunile de iarnă.
Există mai mulți factori globali care presează în aceste momente pe prețul grâului, de la veștile bune legate de recoltele din Argentina și Australia, până la cifrele lansate de Rusia în ceea ce privește producția din acest sezon.
”Din cauza Rusiei este presat prețul grâului în acest moment, ei enunță o producție de 93 de milioane de tone de grâu, însă USDA nu va cauționa acest număr, pentru simplul motiv că este vorba și de grâul din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.
Mergând mai departe, ploile dau o ușurare în Argentina și, cu toate că este târziu, acest lucru cauzează o stagnare a producției de grâu în acest moment, care este cotată la 14,3-14,5 milioane de tone. Australia, în schimb, ne surprinde și spune că datorită precipitațiilor căzute în ultima perioadă, grâul s-a îmbunătățit. Vor avea o prognoză de recoltă apropiată de 25-26 milioane de tone.
În concluzie, nu așteptăm mari schimbări în perioada următoare. Așteptăm ca prețul grâului să rămână în aceeași marjă de nivel, 215-216 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Destinațiile trebuie să iasă la achiziții”, a precizat Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column și expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.