Prețul grâului ACUM în Portul Constanța! Probleme mari la recolta nouă

Odată cu noul acord în privința coridorului cerealelor, prețul grâului pe bursele internaționale a crescut ușor, însă nu același lucru se poate spune și despre piața fizică. Cantitățile de marfă din piață sunt mai mult decât suficiente în acest moment, iar acest lucru se reflectă și în prețul grâului.

Portul Constanța prezintă astăzi cotații în jurul valorii de 295 euro/tonă, potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale și piețele de mărfuri agricole.

”Piața fizică generează astăzi un preț de maximum 295-297 euro/tonă pentru grâul livrat în Portul Constanța. Fundamentul fizic nu se înșală niciodată; este grâu peste tot, este grâu în Rusia, este grâu în Australia, care va veni cu o recoltă gigantică de 36 milioane de tone, Canada a făcut grâu, deci avem suficientă marfă astfel încât lumea să fie hrănită pe deplin”, a precizat Cezar Gheorghe în emisiunea Agrojurnal, la Digi24.

Potrivit specialistului, prognozele pentru recolta de anul viitor nu arată îmbucurător în acest moment, nici în România, dar nici la nivel global.

”Vorbind de recolta nouă de grâu, lucrurile nu stau chiar așa de bine în acest moment. Ucraina a însămânțat doar 3,6-3,8 milioane de hectare, față de 6 milioane, cât însămânțau în mod normal. Rusia are o întârziere în semănat, dar nu ne facem griji pentru ei, pentru că voi însămânța grâul de primăvară. Statele Unite sunt în mari probleme cu grâul de iarnă pentru că 77% din acest grâu este în zona de secetă, însă se poate recupera acest decalaj dacă vine zăpada. Pendulările pe care le vedem pe burse sunt generate de aceste îngrijorări.

România a încheiat campania de însămânțare, avem aproximativ 2,1 milioane de hectare, însă stadiul lor de vegetație nu este unul foarte fericit. Călătorind din Bărăgan către Constanța, lucrurile sunt destul de grave, mai ales în județul Constanța, unde câmpurile sunt uscate, iar grâul nu a răsărit”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole