Prețul energiei pentru irigații va scădea cu 30% anul viitor, după ce ANIF a devenit furnizor de electricitate

11

Power Lines

Prețul energiei electrice pentru irigații va scădea cu 30% anul viitor, după ce Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a devenit furnizor de electricitate, a declarat, miercuri, Valentin Apostol, director în Ministerul Agriculturii, în cadrul unei conferințe pe tema reindustrializării României.

„Problema energiei este una complicată, astfel că, vara trecută, prin Ordonanța de Urgență 79/2013, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a primit posibilitatea de a deveni furnizor de energie electrică. Prin urmare, va cumpăra energia direct de la producător și o va furniza către organizațiile de irigații. Astfel, prețul unui MWh va scădea cu 30%, iar mia de metri cubi se va ieftini și ea cu o valoare destul de mare”, a explicat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

El a adăugat că, din cauza formalităților, nu s-a putut folosi această posibilitate în 2013.

„Dar o vom utiliza la începutul campaniei de irigații din 2014”, a completat Apostol.

La finele lunii noiembrie, în cadrul Forumului Economic China-Europa Centrală și de Est, organizat la București, Daniel Botănoiu, secretar de stat din Ministerul Agriculturii, a afirmat că România are nevoie de investiții de un miliard de euro pentru amenajarea și îmbunătățirea infrastructurii principale pentru irigații și de 2,4 miliarde de euro pentru construirea Canalului Siret — Bărăgan și aducerea apei către ferme.

„Numai pentru amenajarea și îmbunătățirea infrastructurii principale pentru irigații avem nevoie de investiții de un miliard de euro, iar pentru construirea Canalului Siret — Bărăgan și pentru aducerea apei către ferme și plante avem nevoie de investiții suplimentare de 2,4 miliarde de euro. Sistemul de îmbunătățiri funciare din România are nevoie de investiții, însă oferă și numeroase oportunități”, a precizat Botănoiu, în fața reprezentanților chinezi, care și-au arătat interesul de a investi în acest domeniu.

„Sunt momente, în special primăvara, în care apa este în cantități destul de mari, urmate de perioade de secetă, când avem nevoie de apă la plante, dar și de o creștere a capacității de stocare și a capacității agriculturii de a utiliza această apă. Lucrăm la un nou mod de a gândi și de a aduce tehnologia în sistemele de irigații, astfel încât să diminuăm costurile cu apa pentru irigații, în care numai energia electrică reprezintă 85%. Intențiile Ministerului Agriculturii și ale Guvernului sunt de a avea captări suplimentare de apă”, a explicat Botănoiu.Acesta a subliniat că, în acest sector, intențiile Ministerului Agriculturii și ale Guvernului sunt de a avea captări suplimentare de apă.

Potrivit secretarul de stat, în 2013 există o suprafață amenajată pentru irigații de trei milioane de hectare, din care o suprafață viabilă economic de 1,5 milioane hectare și o suprafață profesională de numai 800.000 de hectare. Anul acesta s-au încheiat contracte de irigat pe o suprafață de 400.000 de hectare, din care 336.000 de hectare au fost realizate cu organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigații. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise