Pretul carnii de miel s-a prabusit! ”Nu ne explicam, am ajuns la mana bisnitarului”

Este o perioadă dificilă pe care o traversează crescătorii de ovine în aceste zile. Deși vânzările ar trebui să meargă ca pe roate, fiind perioada Sărbătorilor Pascale, fluctuațiile de preț din ultima creează mari probleme în sectorul ovin. În doar câteva zile, prețul cărnii de miel a ajuns de la 15 lei/kg  până la sub 9 lei/kg. În aceste condiții, ciobanii se văd în imposibilitatea de a-și acoperi chiar și investițiile, să nu mai vorbim de profit. Subiectul a fost intens dezbătut în emisiunea ”Agricultura la Raport”, unde Ovidiu Ghinea i-a avut ca invitați pe fermierii Mihai Țurcanu, Nicu Cioranu și Ionică Nechifor, precum și pe europarlamentarul Daniel Buda.

”Aveam carne pe care o puneam în vânzare la prețul de 14-15 lei/kg, iar în 3-4 zile am ajuns la 9 lei. După ce mi-am încheiat mandatul în Parlamentul European, am vrut să intru în problematica ovinelor mai pragmatic și mai serios. Atunci am dat la montă jumătate din turmă, undeva la 350 de capete. Mi-au fătat în lunile decembrie și ianuarie și am furajat ca la carte, și am ajuns la momentul actual să am miei la peste 40 de kg. Discutând cu partenerii cu care colaboram, am primit o ofertă de 15 lei/kg, doar că îmi spuneau că vin săptămâna viitoare. Săptămâna viitoare spuneau că a scăzut prețul cu 1 leu, a ajuns la 14 lei. Am spus că este în regulă, nu e o problemă foarte mare, ca mai apoi să primesc vestea că nu se vând nici cu 10 lei. Am calculat că în 4 zile e o pierdere undeva la 10.000 de euro.

Se spune că putem vinde mieii din fermă. Nu știu cât este de în regulă să-i tăiem pe linia grajdului sau să mergem pe stradă să-i luăm de mânecă pe oameni, să-i invităm să ne cumpere marfa. Nu așa am văzut eu afacerea în ferma mea. Am vrut să-mi intre acel lot din vânzarea a peste 300 de miei și să-mi intre o sumă cu care să mă pot organiza în continuare.

Cred că, aici, Consiliul Concurenței ar trebui să ne dea un răspuns, de ce în doar 4 zile s-a întâmplat o astfel de cădere de preț, pentru că mie mi se pare o chestiune artificială, neținând de guvernanți sau de oricine altcineva, ci doar de cei interesați să profite de situația de criză din țara noastră”, a subliniat Mihai Țurcanu pentru AGRO TV.

Situația prețurilor nu este mai fericită nici în zona Aradului, nici în cea a Botoșaniului, după cum ne-au relatat în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” fermierii Nicu Cioranu, respectiv Ionică Nechifor.

- Publicitate -

”Este exact aceeași situație. Nu ne explicăm. Eu unul urmăresc piața de cel puțin 10 ani. Nu ne explicăm cum jonglează prețul așa puternic. Anul trecut pe vremea asta, prețul era undeva la 10 lei, acum a ajuns la 8. Prețul a crescut toamna trecută, până a ajuns la 14-15 lei, și dintr-o dată, stop! Ce s-a întâmplat? Nu știu cine ne-ar putea da explicații, poate exportatorii. În situația în care fermele care exportă nu cumpără, prețurile întotdeauna s-au dus în jos, pentru că fermierul acum este numai la mâna bișnițarului”, a declarat președintele ROMOVIS, Nicu Cioranu.

”A venit momentul ca noi să facem și a doua etapă din activitatea pe care o desfășurăm, și anume să știm să ne valorificăm marfa. E adevărat, România poate produce mai multă carne de oaie decât consumă. Trebuie să lucrăm și la promovare. Dacă mergem astăzi prin cartierele Botoșanului, și nu doar aici, o să vedeți că nu găsim un magazin unde să se valorifice carne de oaie”, a subliniat Ionică Nechifor.

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul European, a venit cu câteva precizări legate de această situație. În opinia sa, aceste fluctuații ale prețului au ca și cauză principală pandemia în care se află întreaga planetă la momentul actual, care a creat un nivel ridicat de incertitudine în economia mondială.

”În zona mea, de exemplu, prețul mielului este undeva între 9,5 și 10,5 lei/kg. Până la urmă sperăm să intrăm pe o linie normală și este important să găsim mecanisme pentru a încheia contracte cu țările arabe, contracte ferme care să ne permită să vindem acest produs pe toată durata anului. În același timp, să nu uităm că avem de făcut câțiva pași importanți plecând de la ceea ce înseamnă ameliorare, organizare, abatorizare. Bani europeni există și vor exista, pentru că din ceea ce înseamnă Pilonul II de dezvoltare, vor fi foarte mulți bani alocați pentru dezvoltarea acestor sisteme de abatorizare”, a precizat Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole