Preț fabulos atins de miezul de nucă în perioada Sărbătorilor

105

nuciSărbătorile de iarnă au scumpit o mare parte dintre alimentele românilor, însă cea mai mare apreciere de preț a cunoscut-o miezul de nucă. În timp ce în piețe, acesta a variat între 42 și 47 de lei kilogramul, prețul practicat de hipermarketuri a atins pragul de 57 de lei/kilogram.

Afacerea cu miez de nucă a adus profituri frumușele celor care au reușit să își comercializeze direct producția din 2014. Prețul mediu al unui kilogram de miez de nucă a atins nivelul de 10 euro/kilogram, cel mai mare din ultimele 12 luni. Pe timpul verii, miezul de nucă se vindea cu cel mult 30 de lei.

În toată țara, miezul de nucă s-a scumpit brusc în preajma Crăciunului, odată ce cererea a început să crească și se menține la un nivel ridicat și înainte de Revelion, cât marile magazine practică un nivel de 57 de lei/kilogram.

De știut că un kilogram de miez de nucă se obține din circa 2-2,5 kilograme de nuci întregi, iar producția ce se poate recolta de pe un hectar de livadă cu nuci plantați în sistem hiperintensiv (densitate de 1250 nuci/hectar) poate ajunge până la 30 de tone/hectar. În România, cel mai frecvent întâlnim plantații superintensive, cu o producție de 6-8 tone de nuci în al șaptelea an de la plantare. Chiar și așa, livada cu nuci se menține între cele mai profitabile afaceri agricole pe suprafețe mici și în 2015. (Sursa: agrointel.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise