Preț de 150 EURO/tonă la porumb! Previziunile sumbre de pe piața cerealelor

Datele privind piața cerealelor din anul 2023 prind contur din ce în ce mai mult, iar veștile nu sunt bune deloc pentru fermierii români. Previziunile privind recoltele sunt foarte bune în majoritatea zonelor lumii, ceea ce înseamnă că prețurile vor scădea și mai mult. Foarte mult de suferit, în această ecuație, va avea porumbul.

Potrivit unei analize prezentate de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea ”Agricultura la Raport”, nu ar fi de mirare ca porumbul să ajungă la valori în jur de 150 euro/tonă în momentul recoltării, anul acesta. Pe lângă recoltele uriașe din lume, de vină vor fi și costurile logistice extrem de mari.

”În acest moment, Brazilia are o recoltă superbă, iar Statele Unite se îndreaptă către o recoltă fantastică. Aș putea estima, în momentul acesta, peste 390 de milioane de tone de porumb, recolta nouă; cumulat cu faptul că China a anulat niște achiziții de porumb din Statele Unite, îi pune pe aceștia din urmă în postura de a avea stocuri mai mari în ferme. USDA va da un raport în care va spune acest lucru, ceea ce nu va face altceva decât să coboare prețul porumbului.

Uniunea Europeană va genera 65-66 milioane de tone, față de o medie multianuală de 69 milioane. Porumbul ucrainean va genera și el un volum suficient de puternic încât să penetreze piața europeană.

Să nu ne mire, și v-o spun cu toată răspunderea, dacă vom vedea în perioada de recoltare un preț de 150-155 euro/tonă la porumb. Logistica este extrem de scumpă. Acesta este efectul fluxurilor ucrainene, fie și în tranzit”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

5 COMENTARII

  1. Floricelele și fulgii de porumb cresc valoarea porumbului cultivat de aprozaristii romano. Va fi producție, preț mic iar mălaiul se va dubla la preț. Tipic României.

  2. Scade prețul la porumb, scade prețul la mâncare nu-i așa?.S-au trebuie să crească mereu. Cui nu-i convine să plece în fabrică. Nu plânge nimeni după ei.

  3. Cand toti analistii si toate site urile de specialitate au numai stiri negative legate de oret, este un semn ca pretul minim a fost/ este atins. Nu trebuie sa ma credeti, doar sa fiti atenti la acest aspect. Tu vinzi ieftin, ei isi iau banii :))

  4. Indiferent de producțiile record istorice noi am avut alimente scumpe, chiar îmi doresc sa dea faliment. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale aduc plus valoare economiei creează locuri de munca bine plătite. Sunt satul de acești mafioți vânători de subvenții și beneficii din bugetul statului care au doar cultura mare vând tot de pe câmp cu tirul direct în port și se plâng ca agricultura nu este profitabilă dar ei sunt plini de lovele nesimțiți evazionisti opulenta extravagante arogante bășini etc au jepanele de sute de mii de euro bucata vile de miloane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole