Presiuni în spatele ușilor închise. Subvențiile agricole nu trebuie condiționate de Green Deal

Ambiția Comisiei Europene de a lega programul de subvenții pentru agricultură al UE de Pactul Verde European (Green Deal) va cădea victima presiunilor din partea statelor membre, într-o procedură cu ușile închise.

Legislația secundară pentru politica agricolă comună (PAC) este în prezent în curs de dezvoltare, în cadrul căreia Comisia pregătește un act de punere în aplicare privind conținutul planurilor strategice. Prin aceste planuri, țările UE vor stabili modul în care intenționează să îndeplinească cele nouă obiective la nivelul UE ale reformei PAC, răspunzând în același timp nevoilor fermierilor și comunităților rurale. Proiectele de planuri urmează să fie transmise Comisiei Europene spre aprobare până la sfârșitul anului. Acest act de implementare era de așteptat să includă obligația statelor membre de a specifica modul în care planurile lor strategice vor contribui la Pactul verde al UE. Cu toate acestea, o serie de state membre au depus plângeri cu privire la cerere, spunând că aceasta depășește legislația de bază, a declarat pentru EURACTIV o sursă din UE familiarizată cu procedurile. Subliniind că statele membre dețin controlul asupra adoptării actului de punere în aplicare, sursa a explicat că această opoziție indică faptul că Comisia „nu crede că acest act de punere în aplicare va trece prin comitologie fără a fi diluat masiv sau abandonat în totalitate”. Cuvântul „comitologie” indică labirintul de comitete interne însărcinate să asiste Comisia în elaborarea măsurilor de punere în aplicare privind aspectele tehnice ale legislației UE, cum ar fi actele delegate și legislația secundară. Statele membre participă la aceste comitete speciale pentru a supraveghea activitatea Comisiei, având un cuvânt mare de spus cu privire la deciziile finale, care sunt întotdeauna luate cu ușile închise.

„Nu va trece așa”

Sursa a confirmat că statele membre din comitetele speciale se opun ca Green Deal să fie menționat în act, „deci, nu va trece sub revizuire în acest fel”.

Ca atare, Comisia este în prezent în proces de revizuire a modului în care se va referi la Green Deal în actul său de punere în aplicare, având în vedere două opțiuni: diminuarea ambițiilor sau eliminarea completă a referinței.

„Probabilul Green Deal va dispărea sau va fi diluat pe parcursul procedurii de comitologie. Dar în orice caz, se va schimba”, a confirmat sursa, adăugând că Comisia ia foarte în serios preocupările statelor membre.

Sursa a declarat pentru EURACTIV că statele membre nu au văzut încă cel mai recent proiect al actului, dar că acesta va fi probabil pus la dispoziția lor în a treia săptămână din noiembrie pentru o ultimă privire și orice comentarii înainte de finalizare.

O altă sursă a UE a declarat pentru EURACTIV că, având în vedere protestele puternice din partea statelor membre, executivul UE este foarte probabil să „pregătească un act legislativ secundar adecvat, care să reflecte acordul politic și să nu depășească actele juridice de bază care vor fi adoptate. ”

Timpul este esențial ca statele membre să își finalizeze planurile strategice până la termenul limită de la sfârșitul anului. Din acest motiv, a spus sursa, legislația de bază trebuie aprobată până la 2 decembrie.

Ultimul pas oficial pentru a trece legislația de bază este votul final al Parlamentului European, programat pentru următoarea ședință plenară de la Strasbourg în perioada 22-25 noiembrie.

„Comisia dorește să facă totul în termen, pentru a avea actul de punere în aplicare până la sfârșitul anului la timp pentru ca statele membre să își finalizeze planurile strategice”, a concluzionat a doua sursă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole