Ploile care au pus stăpânire pe Europa în ultima vreme înseamnă vești bune în ceea ce privește prognozele de recoltă, mai ales pentru cultura de grâu. Acest factor, cumulat cu faptul că producțiile se anunță foarte mari și în alte zone ale lumii, conduce către o presiune la care este supus prețul grâului.
În Portul Constanța, cotațiile se mențin oarecum constante, iar grâul se vinde azi cu maxim 200 de euro/tonă.
”Prețul grâului este, în continuare, sub presiune, iar indicațiile Portului Constanța se situează în ceea ce privește recolta nouă la un nivel de maxim 200 euro/tonă. Recolta veche este și ea prețuită la 203-205 euro/tonă, dar nu cred că mai are rost să vorbim prea mult despre recolta veche”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, în Agrojurnal la Digi24.
În ceea ce privește România, prognoza actuală indică o producție de grâu de peste 10 milioane de tone, însă este important de menționat și faptul că pe piața noastră mai mai rămâne marfă și din sezonul trecut. Astfel, România va fi obligată să vândă cantități extrem de mari de grâu sezonul acesta.
”La noi, în România, așteptăm o producție de 10,5 milioane de tone de grâu, însă vom rămâne cu siguranță cu 1 milion de tone de grâu nevândut, ceea ce ne pune pe gânduri, pentru că în sezonul 2023-2024 vom avea obligația să exportăm minim 7 milioane de tone”, a mai explicat Cezar Gheorghe.