Președintele ANSVSA, despre pesta porcină africană: ”Ne aflăm pe un trend bun”

Pesta porcină africană (PPA) a decimat, în ultimii 6 ani, efectivele de porci de pe teritoriul României, lucru care se reflectă și în balanța comercială cu produse agroalimentare. Astăzi, fermele de porcine din țara noastă asigură sub un sfert din necesarul de consum al populației. Cu toate acestea, se pare că în sfârșit se întrevăd și veștile bune pentru acest sector.

Potrivit președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Alexandru Bociu, numărul de focare de pestă porcină africană este în scădere, iar autoritățile sunt încrezătoare că acest trend va continua.

”Constatăm cu bucurie că astăzi ne aflăm pe un trend bun, în sensul în care, la nivel național mai sunt 23-24 de focare de pestă porcină africană și doar o singură exploatație comercială afectată. Spun acest lucru pentru că, din păcate, această boală nu are leac. Eforturile serviciilor veterinare de pe teritoriul României se pare că dau roade, numărul de focare scade de la un an la altul, pentru că ne facem treaba, iar astăzi ne aflăm pe un trend bun aș zice eu”, a precizat Alexandru Bociu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.

Potrivit tânărului președinte al ANSVSA, și legea porcului va contribui, în curând, la lupta împotriva acestei boli.

”Astăzi, în Parlament, există o lege a porcului, care odată implementată, sperăm să ne ajute foarte mult în combaterea pestei porcine africane la nivel național. Această lege conține măsuri clare despre cum ar trebui să reacționeze fermele, cetățeanul și instituțiile abilitate – Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii, Poliția de Frontieră etc”, a mai spus Alexandru Bociu.

Întregul interviu poate fi urmărit în înregistrarea emisiunii ”Agricultura Modernă”, pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. D-nule Butanoiu , chemați-ma in platou alături de d-nul președinte al ANSVSA , sa vedeți cât sta in picioare ceea ce afirma ! Sectorul zootehnic a ajuns la mâna unor pseudofuncționari cu niște instrumente legislative ,de dărâma mâine, la comanda, tot sectorul zootehnic! Laboratoarele sunt arma perfecta , legal nu putem contesta , aberant ! RENAR , cei ce ii certifica nu au inclus obligativitatea laborantilor sa facă analize din 6 in șase luni Pt a exclude posibilitatea contaminării probelor in laboratoare. Toți din industria alimentara sunt obligați însă cei ce taie in carne vie pot avea și negru sub unghii ca nu le pasa!Asta e realitatea ! Laboratoarele la acest moment sunt compromise poți sa le duci și probe sterile ca ei au atâtea boli in laborator ca ies ce vor ei !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole