Premierul Orban, mesaj pentru Oros! Ce se intampla cu platile directe in agricultura

Ludovic Orban i-a semnalat, luni, ministrului Agriculturii Adrian Oros că există primării care nu eliberează adeverinţe pentru plăţile directe din fonduri europene ale agriultorilor. Premierul a caracterizat acest fapt drept un abuz şi a solicitat ministrului să se ia toate măsurile care se impun, informează Gândul.    

„Domnule Oros, în ce priveşte plăţile directe din fonduri europene, avansul de 70%, am primit informaţii că există probleme legate de adeverinţele emise de primării. Există astfel de probleme? Aici vreau să vă spun foarte limpede, dacă există primării care nu eliberează adeverinţele necesare pentru ca beneficiarii să beneficieze de plată, vreau să luaţi toate măsurile care se impun în astfel de situaţii, pentru că după părerea mea este un abuz dacă un primar refuză să acorde adeverinţa către un proprietar de teren agricol care are dreptul să beneficieze de plăţi directe la hectar”, a subliniat prim-ministrul Ludovic Orban, luni, în şedinţa de Guvern.

Adrian Oros a admis că există probleme cu eliberarea adeverinţelor, precizând că până la finele anului, sumele plătite către agricultori se ridică la valoarea de 1,9 miliarde de euro.

„Da există şi astfel de probleme .Oricum, sumele plătite anul acesta, din ce îmi spun colegii de la APIA, până la finele anului, sunt cele mai mari. S-au plătit până acum 1,9 miliarde le euro, dintre care 254 de milioane FADR, 50 de milioane buget naţional, 1,6 miliarde prin APIA. Am primit de la Comisia Europeană, vineri, decizia prin care ne anunţă că în 5 ianuarie 2020 ne va fi rambursată suma de 1,25 miliarde de euro. Plăţile avansului s-au plătit în toatlitate, la resturi suntem undeva la 87% şi vom continua la începutul anului viitor(…) Am avut unele situaţii în care unele direcţii judeţene pentru agricultură au făcut plăţile cu întârziere, deşi noi am virat banii pentru Programul Tomata. În Galaţi, Brăila şi cred că şi în Teleorman, dar o să verific”, a răspuns ministrul Agriculturii Adrian Oros.

Premierul Orban a adăugat că Ministerul Agriculturii trebuie să intervină acolo unde sunt „tălpi puse e la nivelul administraţiei locale” şi i-a solicitat ministrului să identifice localităţile cu întârzieri la plată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole