PREMIERĂ Inculpatul Dan Voiculescu a stat 15 minute în faţa Tribunalului care îl judecă pentru corupţie. Instanţa: Ministerul Agriculturii este parte civilă

12

Procesul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare are termen astăzi la Tribunalul Bucureşti. Dosarul este pe rolul instanţelor din decembrie 2008, şi a ajuns aici după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat. În cazul în care Dan Voiculescu va fi reales în Parlament, procesul se mută din nou la Curtea Supremă.

 

UPDATE ora 14.45 Dan Voiculescu s-a sfătuit câteva minute cu avocatul său şi a părăsit Tribunalul Bucureşti, ghidat de badigardul său.

UPDATE ora 14.40 Judecătorul, în replică, i-a spus avocatului că Ministerul Agriculturii rămâne parte civilă în dosar, pentru că aşa a decis Înalta Curte de Justiţie. Pentru a lua la cunoştinţă de obiecţiunile depuse de cei trei acuzaţi, Tribunalul a amânat dosarul la data de 5 decembrie 2012.

UPDATE ora 14.35 Unul dintre acuzaţii din dosar, Sorin Pantiş- fostul ministru al Comunicaţiilor a depus mai multe obiecţiuni la raportul de expertiză, realizat atunci când dosarul era la Curtea Supremă.Un alt acuzat a cerut instanţei să trimită o adresă la ADS în care instituţia să arate explicit dacă se mai constituie parte civilă în dosar. Alţi doi inculpaţi au depus obiecţiuni la raportul de expertiză. Din prima bancă, Dan Voiculescu dă aprobator din cap.

UPDATE ora 14.25 Dan Voiculescu s-a aşezat în prima bancă din sala de judecată. El a dat mâna cu ceilalţi acuzaţi din acest dosar şi a răspuns “prezent” pentru prima dată la apelul instanţei. Ministerul Agriculturii are un consilier în sala de judecată, dar Administraţia Domeniului Statului nu a trimis pe nimeni să reprezinte interesele. Avocatul ministerului a depus un răspuns parţial privind prejudiciul în cauză. Dan Voiculescu este atent la fiecare detaliu avocăţesc care se discută în sală. El se consultă în permanenţă cu avocatul său.

UPDATE ora 14.15 Omul de afaceri Dan Voiculescu s-a prezentat la Tribunalul Bucureşti pentru prima dată în acest proces. În timpul anchetei, el a refuzat să facă declaraţii în faţa procurorilor DNA. Este îmbrăcat în costum bleumarin şi fără cravată.

La ultimul termen de judecată, din 10 octombrie 2012, procesul a debutat cu o serie de întrebări. În primul rând, niciun jurist de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) și nici de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu a fost prezent în sala de judecată, fapt remarcat și de judecătorul cauzei. În fața acestei situații, magistratul Marino Marin Constantin a cerut, printr-o adresă MADR și ADS să precizeze dacă sunt sau nu parte civilă în procesul ICA, dosar cu o miză de 60 milioane de euro.

La cererea lui Vlad Nicolae Săvulescu, inculpat în dosar, judecătorul a fost de acord, în sensul că trebuie clarificat actul depus de ministerul Agriculturii la termenul anterior. Documentul cu pricina este o adresă prin care MADR susține că nu recunoaște un contabil care a făcut o expertiză în dosar deoarece nu are niciun contract semnat cu respectivul specialist.

”Capcana” lui Băsescu

În aceste condiții, diminuarea sau chiar anularea prejudiciului de 60 de milioane de euro în dosarul ICA cerută de un director din minister nu este deloc clarificată, așa cum au susținut Victor Ponta și Daniel Constantin pe 20 iulie 2010 când au declarat că au dejucat ”o înscenare” a lui Traian Băsescu. Avocatul lui Săvulescu a cerut ca ministerul Agriculturii să ”edifice temeiul juridic în cauză. Ministerul este într-o eroare de drept, atâta timp cât prețul vânzării unui obiectiv nu se varsă la bugetul ministerului Agriculturii ci la bugetul ministerul Finanțelor Publice”. În aceleși timp, același avocat a cerut Săvulescu să fie din nou audiat, având în vedere că s-a schimbat instanța de judecată în urma demisiei din funcția de senator a lui Dan Voiculescu, judecat în acest caz.

Judecătorul dosarului are dubii

La rândul său, avocatul lui Sorin Pantiș a cerut ca mai întâi să se stabilească dacă ministerul Agriculturii sau MFP este îndreptățit să încaseze prejudiciul. În acest context, judecătorul a precizat că ”o parte din chestiuni sunt lămurite, cadrul procesual este lămurit. Dacă eu ca judecător am niște dubii, asta-i altă discuție. Statul român este reprezentat de ministerul Finanțelor, nu de ministerul Agriculturii”, a concluzionat Constantin. În acest sens, a dispus efectuarea unei adrese către ”MADR și la ADS să ni se comunice în bază cărei hotărâri de Guvern ministerul s-a constituit parte civilă și ce destinație au avut sumele de bani încasate în urma contractului de vânzare – cumpărare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)”. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 7 noiembrie când, în funcție de răspunsurile primite, vor stabili exact cine sunt, dacă sunt, păgubiții din acest dosar.

”Supremii” au judecat fără probleme

Acestă chestiune este ciudată mai ales că patru ani cât s-a judecat la instanța supremă, trei judecători nu au pus problema celui care a avut de pirdut din privatizare, atâta timp cât pe listă apărea ca păgubit atât MADR cât și ADS. Față de lipsa consilierilor juridici ai ministerului și ai agenției din sala de judecată, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în urmă cu câteva zile: ” Precizez în legătură cu Institutul de Cercetări Alimentare că în 4 ani, până la numirea mea în funcţia de ministru, nici măcar un jurist din cadrul Ministerului Agriculturii nu s-a prezentat la nicio acţiune în instanţă să apere acest minister. Prima dată s-a întâmplat atunci când am fost numit ministru al Agriculturii. Procesul la care faceţi referinţă este pe rolul instanţei şi, dacă dumneavoastră v-aţi obişnuit să intervină cineva în proces, vă spun cu sinceritate că este rolul instanţei să judece într-o direcţie sau alta”. La termenul de azi, nu a fost niciun jurist prezent în sală.

Istoric

La sfârşitul lunii iunie, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut instanţei supreme declinarea dosarului său privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare la Tribunalul Bucureşti, după ce le-a înmânat judecătorilor hotărârea publicată în Monitorul Oficial care atestă că Voiculescu nu mai este senator. Voiculescu şi-a depus demisia din funcţie, începând cu data de 25 iunie. La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Prejudicul total a fost stabilit la 60 milioane de euro.

 

Sursa: http://directproprietar.ro/PREMIER-Inculpatul-Dan-Voiculescu-a-stat-15-minute-n-faa-Tribunalului-care-l-judec-pentru-corupie–Instana-Ministerul-Agriculturii-este-parte-civil

Citește și

Cmentariile sunt închise