Pregătiți proiectele pentru fonduri europene! Bugetul se va epuiza instant

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) se pregătește să lanseze în perioada următoare liniile de finanțare din fonduri europene pentru activități non-agricole – submăsurile 6.2 și 6.4.

Ghidurile solicitantului pentru aceste submăsuri au fost deja publicate pe site-ul AFIR, iar sesiunile de depunere a cererilor de finanțare vor fi deschise în următoarele intervale de timp:

  • submăsura 6.2 – 29 octombrie 2021, ora 9:00 – 31 ianuarie 2022, ora 16:00;
  • submăsura 6.4 – 2 noiembrie 2021, ora 9:00 – 1 februarie 2022, ora 16:00.

Consultanții îi avertizează pe cei care doresc să depună proiecte pe aceste submăsuri să își pregătească dosarele și să le depună în primele zile, pentru că bugetele alocate se vor epuiza foarte repede, datorită interesului extrem de mare din partea beneficiarilor. Submăsura 6.2 dispune de un buget de 50 de milioane euro, în timp ce submăsura 6.4 are un buget de 100 de milioane euro.

”Din păcate, la 6.2 și 6.4, bugetul alocat este destul de subțire. La 6.2 avem o sumă de 50 de milioane de euro, iar la 6.4 avem 100 de milioane de euro. Din informațiile pe care le avem din teritoriu și am vorbit cu mai mulți colegi, se pare că aceste fonduri se vor epuiza în primele 5 zile de când se va deschide sesiunea, cel puțin la submăsura 6.2. Cei care doresc să acceseze aceste submăsuri ar fi bine să ia legătura cu consultanții care se ocupă de scrierea proiectului pentru a le aduce toate documentele necesare, pentru că cred că în primele 5 zile vor fi epuizate fondurile.

Avem aproape trei ani de zile de când nu au mai fost finanțări pe aceste submăsuri. Tot timpul, și în 2007-2013, și în 2014-2020, afluența pe activități non-agricole a fost mai mare decât pe activitățile agricole. Nu vedem de unde să mai suplimentăm aceste fonduri, poate printr-o redistribuire de la celelalte submăsuri la care nu se vor epuiza fondurile, dar nu cred că se va întâmpla anul acesta”, a precizat consultantul Ion Păunel în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea.

Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru submăsurile 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale, respectiv 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, pot fi găsite pe site-ul AFIR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole