Pregătirea livezilor pentru iarnă

28

livadaiarnaPrima ninsoare nu înseamnă că lucrările în livezi trebuie abandonate. Chiar şi în decembrie, pomicultorii mai pot pregăti pomii pentru gerul care, cu siguranţă, ne va lovi şi în acest an, însă mai spre miezul iernii.

Iată câteva sfaturi pentru a pregăti pomii să facă faţă sezonului rece:

Tulpinile pomilor trebuie protejate împotriva rozătoarelor prin învelirea tulpinilor cu plase speciale sau resturi vegetale.

Combaterea rozătoarelor de sol din livezi este foarte importantă în timpul rece deoarece acestea au alternative reduse de hrănire şi vor fi mai tentate de scoarţa pomilor, spre exemplu. Un pont: royxătoarele consumă acum mult mai bine momelile toxice.

Iarna se pot aplica îngrăşăminte chimice ce asigură nutriţia pomilor şi duc la obţinerea unor cantităţi de fructe de foarte bună calitate. Se pot aplica îngrăsăminte cu fosfor, calciu, potasiu şi azot.

În perioadele când se înregistrează temperaturi pozitive se pot aplica tratamente chimice de combatere a bolilor rezistenţe şi a dăunătorilor. Se pot aplica tratamente cu produse pe baza de cupru cu concentraţii de până la 5%. De asemenea, când sunt temperaturi mai mari de 0⁰C se poate aplica un tratament pentru insecticide.

Daca nu au fost aplicate lucrări de întretinere ale solului se mai pot aplica arături.
Începând cu a doua parte a iernii, chiar dacă există zapadă pe sol, se pot începe tăierile din coroana pomilor la speciile mai putin sensibile la ger cum sunt merii. (Integral pe agrointel.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise