29 noiembrie 2021 - 22:33

Prahova: Programul „Lapte și corn”- întrerupt temporar; firma care furnizează laptele a cerut insolvența

lapte_josProgramul guvernamental „Lapte și corn” este suspendat temporar în județul Prahova în condițiile în care firma Ecolact Prod Păulești, care furnizează laptele, a anunțat că fabrica este în revizie.

Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean (CJ) Prahova, Bogdan Toader, a declarat, luni, presei că reprezentanții firmei Ecolact au anunțat că instalațiile sunt în revizie până la data de 15 ianuarie, astfel că cei peste 74.500 de elevi beneficiari ai programului nu vor primi în această perioadă niciunul dintre cele două produse cuprinse în program.

Acesta a arătat că dacă firma nu va mai putea furniza în continuare acest produs, poate fi pusă în aplicare prevederea privind rezilierea unilaterală a contractului, fapt care ar conduce la oprirea programului până la derularea unei noi proceduri de achiziție.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, firma Ecolact Prod a formulat la Tribunalul Prahova o cerere de deschidere a procedurii generale a insolvenței, instanța dispunând, la data de 22 decembrie, deschiderea acestei proceduri.

Cel puțin 80 de elevi au acuzat, la sfârșitul anului trecut, simptome ale toxiinfecției alimentare în urma consumului de produse distribuite în cadrul programului guvernamental ‘Lapte și corn’, mulți dintre aceștia ajungând la spital pentru îngrijiri medicale.

Primele cazuri au apărut în data de 23 noiembrie, adică în prima zi în care în unitățile de învățământ din județ au fost distribuite lapte și corn.

După primele două zile ale programului, distribuirea produselor a fost sistată temporar până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator efectuate pe mostrele prelevate de autorități.

Conform unui comunicat de presă emis la acel moment de Prefectura Prahova, în urma analizelor de laborator efectuate de DSVSA Prahova s-a constatat că loturile de lapte incriminate au fost corespunzătoare consumului uman la producător, în timpul controalelor fiind însă depistate neconformități privind respectarea lanțului termic pe timpul transportului și depozitării produselor la beneficiari.

Programul a fost reluat ulterior, fiind furnizat în școli lapte UHT produs de SC Simultan din județul Timiș.

Potrivit unor surse din administrația locală, firma Ecolact Prod importa din Bulgaria laptele pe care îl procesa, îl ambala și ulterior îl furniza școlilor din județ.

Licitația pentru furnizarea produselor din programul ‘Lapte și corn’ a fost câștigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea și Voipan, iar valoarea contractului este de 8,9 milioane lei fără TVA.

Totodată, în urma zecilor de îmbolnăviri în rândul elevilor au fost înregistrate la Parchetele locale mai multe dosare de urmărire penală in rem, ancheta care vizează faptele prevăzute de articolele 352 și 358 din Codul Penal, respectiv zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate, fiind apoi preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. (Sursa: AGERPRES)