POVESTEA SATULUI ROMÂNESC CU UN SINGUR LOCUITOR

47

Cat costa sa cumperi satul copilariei? Echivalentul unei masini de lux.

Desi nu apare in niciun top al bogatilor din Romania, un om de afaceri din Valea Jiului detine un sat intreg. Acesta si-a propun sa-l transforme intr-o oaza de liniste pentru turistii atrasi de vacantele la tara.
Hunedoreanul Emil Părău este trezit propritar peste o intreaga localitate. Dar nu orice fel de localitate. Satul pustiit in care si-a petrecut copilaria. Cătunul Rosia se afla la granita dintre judetele Hunedoara si Alba, in Munţii Metaliferi, iar pentru a ajunge la el, trebuie sa strabati un drum lung prin salbaticie.

Incepand cu anii 80, toti taranii au parasit plaiurile natale pentru viata la oras. In ciuda tuturor vitregiilor, un singur locuitor a ramas in catunul uitat pana mai ieri de toata lumea. Un batran de aproape 80 de ani n-ar vrea sa-si dea batatura pentru nimic in lume. Ceilalti vecini au vandut proprietatile consateanului ajuns astazi proprietarul intregii suprafete.
Afaceristul din Valea Jiului a cumparat in decursul a 10 ani toate cele 300 de hectare de teren si case pe care le-a refacut, dupa cum poveste chiar el.

In prezent, terenurile sunt cultivate ca la carte cu toate legumele de sezon. Intentia omului de afaceri este de a le oferi turistilor, fie ei romani sau straini, cazare in case traditionale, iar acestia sa aiba ocazia sa-si culeaga singuri legumele din gradina.
Desi nu stie exact cati bani ar urma sa consume aducerea la viata a satului natal, de-a lungul timpului s-au facut investitii care depasesc 500.000 de euro. Initiatorul proiectului spune ca nu vrea sa faca profit din aceasta activitate, ci vrea doar ca turistii sa vada cum se traia cu sute de ani in urma.

Citește și

Cmentariile sunt închise