Povestea Cașcavalului de Săveni, produsul tradițional românesc protejat în Europa

Delicatesă tradiţională din Botoşani, caşcavalul de Săveni a devenit anul acesta produs cu indicaţie geografică protejată în Europa. Făcut după o rețetă veche inventată de meșterul Caraica în anii ’60, cașcavalul de Săveni este recunoscut deja la nivel național, iar producătorii speră să pătrundă și pe piețele occidentale.

Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă, în emisiunea ”Tehnologii și utilaje”, cu administratorul companiei Vlăsie Company, pentru a afla mai multe detalii despre povestea acestui produs tradițional.

”În urmă cu aproximativ 5-6 ani de zile, eu împreună cu cinci colegi de-ai mei am pus bazele Asociației Producătorilor Cașcavalul de Săveni. Am luat-o pas cu pas, am scris un caiet de sarcini, l-am depus la Ministerul Agriculturii. Atunci, acest cașcaval a primit protecție națională, după care documentația a plecat la Bruxelles și după câțiva ani de evaluare, în sfârșit am primit anul acesta recunoaștere la nivel european”, ne-a spus Constantin Aniculăesa, administratorul companiei Vlăsie Company.

Rețeta produsului este una simplă, însă ceea ce îl deosebește de celelalte tipuri de cașcaval de pe piață este reprezentat de proprietățile laptelui din care este făcut, precum și procesul de producție. ”Este produs doar din lapte crud de vacă, cheag și sare. Se lucrează manual, se lucrează după o rețetă veche, dar respectând regulamentele Uniunii Europene”, ne-a mai spus administratorul companiei Vlăsie Company.

Pentru a afla mai multe detalii despre cașcavalul de Săveni, dar și pentru a vedea pas cu pas cum se produce acesta, vă invităm să urmăriți ediția completă a emisiunii ”Tehnologii și utilaje” pe canalul de youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole