Delicatesă tradiţională din Botoşani, caşcavalul de Săveni a devenit anul acesta produs cu indicaţie geografică protejată în Europa. Făcut după o rețetă veche inventată de meșterul Caraica în anii ’60, cașcavalul de Săveni este recunoscut deja la nivel național, iar producătorii speră să pătrundă și pe piețele occidentale.
Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă, în emisiunea ”Tehnologii și utilaje”, cu administratorul companiei Vlăsie Company, pentru a afla mai multe detalii despre povestea acestui produs tradițional.
”În urmă cu aproximativ 5-6 ani de zile, eu împreună cu cinci colegi de-ai mei am pus bazele Asociației Producătorilor Cașcavalul de Săveni. Am luat-o pas cu pas, am scris un caiet de sarcini, l-am depus la Ministerul Agriculturii. Atunci, acest cașcaval a primit protecție națională, după care documentația a plecat la Bruxelles și după câțiva ani de evaluare, în sfârșit am primit anul acesta recunoaștere la nivel european”, ne-a spus Constantin Aniculăesa, administratorul companiei Vlăsie Company.
Rețeta produsului este una simplă, însă ceea ce îl deosebește de celelalte tipuri de cașcaval de pe piață este reprezentat de proprietățile laptelui din care este făcut, precum și procesul de producție. ”Este produs doar din lapte crud de vacă, cheag și sare. Se lucrează manual, se lucrează după o rețetă veche, dar respectând regulamentele Uniunii Europene”, ne-a mai spus administratorul companiei Vlăsie Company.
Pentru a afla mai multe detalii despre cașcavalul de Săveni, dar și pentru a vedea pas cu pas cum se produce acesta, vă invităm să urmăriți ediția completă a emisiunii ”Tehnologii și utilaje” pe canalul de youtube AGRO TV.