Porumbul, un pariu pierzător? Cum va arăta piața cerealelor în 2023

Mai sunt luni bune până când recolta de porumb din anul 2023 va ajunge în hambare, însă prognozele deja nu sunt cele mai bune pentru fermieri. Ne referim aici la prețurile de pe piața cerealelor, pentru că despre vreme nu știm încă ce ne rezervă în perioada următoare.

Dacă astăzi, prețul porumbului se menține oarecum stabil, pe fondul secetei din Argentina, prognozele specialiștilor de pe piața cerealelor privind recolta din anul 2023 nu sunt încurajatoare. Recolta nouă este cotată acum la 200 de euro/tonă, iar speranțele că prețul va mai crește sunt, practic, inexistente.

”Dacă vorbim despre porumb, avem un invers de recoltă foarte mare în acest moment. Recolta veche are un preț de 230 euro/tonă, care este rezultatul secetei din Argentina, însă recolta nouă este valorizată în jurul valorii de 200 euro/tonă.

De ce spunem lucrul acesta? Pentru că Statele Unite vor avea un volum foarte mare de porumb, Uniunea Europeană se va apropia de nivelul de 65 milioane de tone, cu doar 4 milioane mai puțin față de anul 2021. Brazilia va genera o recoltă foarte bună, 125-126 milioane de tone. Astfel, lucrurile sunt oarecum securizate în ceea ce privește prognoza viitoare a porumbului.”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, în Agrojurnal, la Digi24.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole