Porumbul şi floarea soarelui pun România pe harta lumii

39

porumb30martie

Fermierii aşteaptă deja  cele 10 milioane de tone de porumb ce urmează a fi strânse de pe câmpuri în următoarele câteva săptămâni. Pentru agricultori, un siloz plin cu porumb înseamnă un adevărat corn al abundenţei, având în vedere că aceasta se numără printre cele mai profitabile culturi din întreg universul cerealelor.

Fiecare tonă de porumb în plus recoltată de combine este precum o gură de oxigen şi pentru crescătorii de animale. În lipsa furajelor ieftine, ce se bazează în mare măsură pe porumb, mulţi dintre ei au făcut cozi cu animalele la uşa abatoarelor în toamna trecută.

În urmă cu câteva zile, ministrul agriculturii semnala că într-adevăr piaţa are o problemă în condiţiile în care prima destinaţie a porumbului nu este zootehnia, ci vapoarele Panamax ce sunt aliniate în portul Constanţa. Acum, cei care au rezistat şi nu şi-au restructurat agresiv afacerile se pot gândi din nou la profit. Crescătorii au însă de luptat cu setea pentru marfă a marilor multinaţionale din comerţul cu materii prime agricole, având în vedere că o bună parte din porumbul produs local va pleca la export.

Interesul exportatorilor pentru produsele româneşti s-a făcut simţită mai ales în urma campaniei fără precedent de exporturi în Egipt.. Dacă în anii anteriori grâul românesc abia reuşea să îşi facă loc printre comenzile câştigate de ucrainieni şi ruşi, acum balanţa de forţe s-a echilibrat.

În două luni, multinaţionale cu birouri la Bucureşti au câştigat contracte pentru aproximativ 800.000 de tone, mai bine de 10% din recolta acestui an şi un „pot financiar„ de 150 de milioane de euro. Totuşi, din cele 7,3 milioane de tone de grâu, numai jumătate îndeplinesc condiţiile necesare pentru a intra pe liniile de procesare din panificaţie, restul va ajunge în fabricile de furaje. (Integral pe businessmagazin.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise